Od 1. januarja 2018 se uporablja Aneks št. 3 h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije. V nobeni zakonodaji ni določeno, da morajo biti trgovine ob nedeljah ali praznikih ZAPRTE!! Ker je veliko laičnih razlagalcev aneksa, ki podjetnike in obrtnike napačno informirajo, v nadaljevanju navajam nekaj osnovnih dejstev o kolektivnih pogodbah, nedeljskem delu in odprtju/zaprtju trgovin.

Več informacij o tem: *tukaj

Spoštovani člani,

sporočamo vam, da pojasnilo Ministrstva za infrastrukturo in prostor RS iz leta 2014 (tega imate spodaj pripetega) glede spremembe namembnosti v enostanovanjskih stavbah, velja le do 31.5.2018.

Po novem Gradbenem zakonu, ki začne veljati 1.6.2018 je predvideno, da mora biti za vsako spremembo namembnosti, ki se po Gradbenem zakonu šteje za spremembo, pridobljeno gradbeno dovoljenje. Gradbeni zakon obenem za takšno spremembo namembnosti (razen pri nezahtevnih objektih) zahteva tudi pridobitev uporabnega dovoljenja.

Povezava do POJASNILA iz leta 2014 (kliknite na pasico): MZIP_pojasnilo_UD za sprem -namem

VPRAŠANJE

Zanima nas  ali je potrebno karkoli posebnega, če on kot slovensko podjetje zaposluje hrvaškega državljana in ga napoti na delo v Nemčijo?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!

ODGOVOR

Za zaposlitev hrvaških državljanov velja prehodno obdobje. Državljani Republike Hrvaške se lahko v prvih dveh letih zakonitega prebivanja v Republiki Sloveniji zaposlijo na podlagi veljavnega dovoljenja za zaposlitev. Torej za zaposlitev je potrebno pridobiti dovoljenje.  Za podrobnosti prilagam spletni naslov.

https://www.ess.gov.si/delodajalci/zaposlovanje_in_delo_tujcev/zaposlovanje_hrvaskih_delavcev

V primeru napotitve na delo v Nemčijo mora biti hrvaški državljan redno zaposlen. Zanj je potrebno pridobiti obrazec A1. Prav tako mora imeti vso dokumentacijo kot slovenski napoteni delavec. Zanj ni potrebna viza »Vander Elst«. Ta je obvezna za tretje državljane.

Informacije in svetovanje

preko telefona 02 330 35 00 ali preko e-pošte info@ooz-maribor.si


Kontakti

Štajerska gospodarska zbornica
Titova cesta 63
2000 Maribor

T: 02/ 330 35 00
F: 02/ 300 04 91
E: info@ooz-maribor.si
S: www.ooz-maribor.si