PROJEKT EnFinCap_ERASMUSPROJEKT EnFinCap_ERASMUS

Po podatkih Eurostata se ženske v Evropi bistveno redkeje odločajo za samozaposlitev kot moški.

Izzivi, ki jih odvračajo od podjetništva in samozaposlovanja, so večplastni in povezani s človeškim kapitalom; ženske imajo npr. manj podjetniških izkušenj, manj socialnega kapitala, manj znanja o podjetništvu in financah. Pojavlja pa se tudi negativno zaznavanje žensk podjetnic v družbi in politiki, vključno z davčnimi sistemi in družinskimi politikami. Zelo zanimiva je raziskava Leitch et al. (2018), ki pojasnuje, da ženske podjetnice ne sprašujejo – ne zaprošajo za nasvete, za zunanje financiranje, ker verjamejo, da bodo zavrnjene, ker jih bančniki dojemajo kot manj zanesljive, kar lahko vodi tudi v izgubo posla. Ženske podjetnice, kot ugotavlja raziskava OECD, delujejo v osebnem storitvenem sektorju (npr. frizerstvo, kozmetičarke, lepotne storitve).

Tako, smo se odločili, da preverimo dejansko stanje na terenu. Pripravili smo si vprašalnike in med jun-okt 2020 obiskali frizerske, masažne salone, podjetnice, ki delajo trepalnice, nohte, pedikuro. Dobili smo odziv, da bi potrebovale dodatna znanja podjetništva, tudi digitalizacije, pripravi letnih poročil, vodenju računov, razumevanju financ, obresti, finančnih produktov za podjetnike, … in bi se bile pripravljene z veseljem udeležiti aktivnosti.

Usposabljane podjetnic na področju podjetništva in financ dejansko naredi razliko, saj omogoča razumevanje načel podjetništva, obvladovanje tveganj, varčevanje v obdobju krize, izognitev neobvladljivemu dolgu in skrb za ustrezno delovanje podjetja, osebno finančno varnost in finančno varnost podjetja. Slabe finančne odločitve lahko dolgoročno vplivajo na posameznice, njihove družine in družbo. Nizka finančna pismenost je povezana tudi z nižjim življenjskim standardom ter negativnimi vplivi na psihološko in fizično počutje podjetnic.

Glavni cilji projekta EnFinCap so:

  • opolnomočiti (neodvisne) mikropodjetnice s kompetencami, znanjem in samozavestjo, da prevzamejo odgovornost za svoje življenje.
  • ustvarjanje varne prihodnosti zase in za svoje družine.

Rezultati projekta:

PR1 – Načrt obstoječih kompetenc v partnerskih državah na področju podjetniške in finančne “pismenosti”, obstoječe kompetence, znanje

PR2 – Platforma (z e-tečajem), ki bo zagotovila, da bodo podjetnice pridobile znanje, spretnosti in kompetence na področju podjetništva in finančne pismenosti (+ e-učbenik)

PR3 – Izdelava gradiva za usposabljanje ter razvoj in izvajanje platforme in tečaja s pomočjo “kratkoročnega usposabljanja osebja”

Projektni partnerji: 

  • Mednarodni institut za implementacijo trajnostnega razvoja, Maribor (vodilni projektni partner, Slovenija)
  • Innovation Hive (Grčija)
  • Ipcenter.at GmbH (AvstriJa)
  • Eplimelitirio Larissas (Grčija)
  • Območna obrtno-podjetniška  zbornica Maribor (Slovenija)

Spletna stran projekta:  https://enfincap.eu/

Za več informacij o projektu smo vam na voljo na spodaj navedenih kontaktih:

   Leonida Polajnar, direktorica

E-pošta: leonida.polajnar@ozs.si
Telefon: +386 2 33 03 510
Gsm: +386 51 662 119

   Marjana Savić Krajnc, namestnica direktorice

E-pošta: marjana.savic@ozs.si
Telefon: +386 2 33 03 502
Gsm: +386 41 666 642