Panel: Potencial inovacij in rasti v procesu PRENOSA LASTNIŠTVA PODJETIJ –

Priložnosti in izzivi za območje alpske makro regije

Torek, 30. avgust 2016, sedež Območne obrtne-podjetniške zbornice Maribor, Titova cesta 63 

Spoštovani!

 

Skozi projekt CTEMAlp v okviru programa Alpski prostor, kjer sodelujejo vodilni partnerji Združena zbornic

iz regije Veneto (Italija) ter sedem zbornic iz Avstrije, Nemčije, Švice, Francije in Italije bo

OOZ Maribor pomagala podjetnikom in obrtnikom pri prenosu lastništva podjetij.

 

Vljudno vabljeni, da se nam 30. avgusta 2016 s pričetkom ob 9.00 uri pridružite dogodku,

na katerega smo povabili strokovnjake s področja:  

-kontinuitete tradicionalnih obrti na območju alpskega prostora,

– aktivnosti prenosa lastništva v Sloveniji,

– zakonodajni in fiskalni vidiki prenosa lastništva ter

– človeški dejavnik v procesu prenosa lastništva.

 

Na panelu bodo sodelovale inštitucije, strokovnjaki in podjetja.

Predvideni sta dve okrogli mizi, kjer bo potekala odprta razprava.

Program dogodka najdete v Prilogi1. Tajanje dogodka je cca. 4 ure. 

Udeležba na panelu/dogodku je brezplačna. 

Rok prijave je 29.8.2016. 

Dodatne informacije: Območna obrtna-podjetniška zbornica Maribor, Urška Rafolt, e-naslov: urska.rafolt@ozs.si, tel: 02 330-3-504.

Prijava: izpolnjeno prijavnico (Priloga2) nam pošljite na e-naslov: urska.rafolt@ozs.si.

Spletna prijava

PANEL program 

Vabljeni k dogodku.

 

 

 

DSCN8804 DSCN8811 DSCN8818 DSCN8826
Po uspešni Slovensko-beloruski poslovni konferenci v Mariboru, ki je bila septembra, je mestna občina Maribor skupaj s partnerji, med njimi tudi OOZ Maribor 9. in 10. novembra v Hotelu Habakuk organizirala Slovensko-kitajski poslovni forum. Udeležili so se je številni slovenski podjetniki, med njimi številni obrtniki in podjetniki, člani OOZ Maribor.
Slovensko-kitajskega poslovnega foruma se je udeležila več kot 60-članska kitajska delegacija, ki so jo sestavljali gospodarski in politični predstavniki mest: Shanghai, Huai’an, Hangzhou, Nanchang, Chongqing in province Fuzhou ter province Shangdong, prav tako pa predstavniki Kitajske razvojne banke (CDB) in Invest in Shanghai. Ti so se v okviru poslovnega foruma tudi poslovno mrežili in sestali s slovenskimi podjetniki.
Forum je potekal dva dni. Prvi dan je bil predvsem predstavitveni. Po pozdravu župana mesta Maribor Andreja Fištravca je svetovalec župana Marko Kovačič izpostavil, da je slovensko-kitajski forum v okviru projekta Invest in Maribor – Welcome to Slovenija platforma za zaključek poslov med Mariborom in Kitajsko, ki se bodo zgodili do konca leta oziroma v prihodnjem letu. Poudaril pa je tudi pomen spodbujanja in povezovanja kitajskih delegatov na konferenci s slovenskimi v okviru dvodnevnih direktnih poslovnih razgovorov. Le ti so namreč eden osrednjih namena projekta Invest in Maribor.
Drugi dan Slovensko-kitajskega poslovnega foruma je otvorila Leonida Polajnar, sekretarka OOZ Maribor s predstavitvijo slovenskega obrtno podjetniškega sistema in mariborske obrtno-podjetniške zbornice. Sledili so poslovni pogovori med kitajskimi in slovenskimi podjetniki, ki so se jih udeležili tudi člani OOZ Maribor.

Prva v nizu mednarodnih poslovnih konferenc, ki jih v sodelovanju z OOZ Maribor organizira mestna občina Maribor, je bila Slovensko – beloruski investicijski forum, ki je potekal 23. in 24. septembra v Hotelu Habakuk v Mariboru. Na konferenci se je 100 slovenskih obrtnikov in podjetnikov seznanilo z investicijskimi interesi 35 potencialnih investitorjev iz Belorusije in z načini, kako medsebojno sodelovati. Slovenski podjetniki so se drugi dan konference sestali z beloruskimi v obliki individualnih poslovnih sestankov.
Na Slovensko – beloruskem investicijskem forumu je Andrej Fištravec, župan mestne občine Maribor v uvodnem nagovoru povedal, da išče Maribor, nekoč prestolnica tedanje Jugoslavije, nove priložnosti. Zato je Slovensko – beloruska poslovna konferenca prva v nizu gospodarskih konferenc oziroma forumov, ki se jih organizira v Mariboru, da bi povezali mariborske in slovenske obrtnike s tujimi. Zagotovo se bodo poslovni pogovori kmalu konkretizirali in realizirali, je še poudaril. Marko Kovačič, županov svetovalec, je predstavil mesto in brošuro Invest in Maribor, ki jo je pripravila mestna občina Maribor ter spletno stran www.investinmaribor.eu, kjer je mesto Maribor predstavljeno kot mesto investicijskih priložnosti. Med gosti na forumu je bil tudi veleposlanik Franci But iz kabineta zunanjega ministra, zadolžen za gospodarsko diplomacijo. Zagotovil je, da bo podjetniškim iniciativam sledila gospodarska diplomacija..
Sledila je predstavitev Belorusije, ki je članica Evroazijske gospodarske skupnosti s 180 milijonskim trgom in ki je odlična odskočna deska za vstop v Rusijo, za katero veljajo EU sankcije. Dobro sodelovanje z Belorusijo je vzpostavil Slovenski center za mednarodno sodelovanje in razvoj Slovenije, ki je v Minsku. Uradni predstavnik centra, Davlat Yusupov je na forumu povedal, da je trenutno v teku okoli 30 projektov, v vrednosti preko 50 milijonov evrov, pri katerih sodelujejo slovenska podjetja. Med projekti, pri katerih sodeluje SID banka z zavarovanjem, so gradnja sodobne čistilne naprave tovarne sladkorja v Skidelu, gradnja trgovsko-zabaviščnega parka in montaža linije za sortiranje odpadkov. Prvega dne obiska beloruske gospodarske delegacije je sledila še odprta razprava o možnostih sodelovanja med Slovenijo in Belorusijo
Drugega dne investicijskega foruma je goste uvodoma pozdravil Aleš Pulko, predsednik OOZ Maribor, in predstavil slovenski obrtno zbornični sistem in OOZ Maribor. Poudaril je, da je mariborska obrtna zbornica močno vpeta v lokalno okolje in da v sodelovanju z lokalnim okoljem, predvsem z mestno občino, skupaj odpira obrtnikom pot na mednarodne trge, kar ocenjuje kot pravo pot. Sledile so še predstavitve beloruskih in slovenskih podjetij, zainteresiranih za sodelovanje in intenzivni individualni poslovni pogovori.
Maribor je tako je v okviru projekta Invest in Maribor septembra gostil belorusko delegacijo. To je bil prvi od treh za letos načrtovanih gospodarskih forumov. Novembra bosta sledila še slovensko kitajski in slovensko iranski investicijski forum. Na vseh treh sodeluje tudi Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor, ki poziva obrtnike – če ste morda zamudili slovensko-beloruski forum, nikar ne zamudite naslednjih dveh. Izkoristite priložnost, ki vam jo za vstop na tuje trge odpira mariborska obrtna zbornica in navežite poslovne stike s potencialnimi tujimi partnerji.