OOZ Maribor

Ali je res potrebno izkoristiti dva tedna letnega dopusta v kosu?

Vsako leto se pred poletjem pojavijo vprašanja tako delodajalcev kot delavcev, ali morajo dejansko izkoristiti letni dopust v trajanju dveh tednov v kosu. Delodajalci bi namreč želeli ustreči delavcem pri njihovih (celo pisnih) prošnjah, da izkoristijo letni dopust v več krajših obdobjih, pri tem pa jih skrbi, ali je takšni prošnji sploh mogoče prisluhniti in kakšne so lahko neugodne posledice.

V skladu s 1. odstavkom 162. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) je letni dopust mogoče izrabiti v več delih, pri čemer mora en del trajati najmanj dva tedna. Delavec se svoji pravici, da koristi en del letnega dopusta vsaj v trajanju dveh tednov v kosu, ne more odreči, niti delodajalec ni prost svoje odgovornosti za neupoštevanje te določbe, četudi je delavec ne želi izpolniti ali zaprosi za koriščenje v več delih. Posledično je to tako pravica kot tudi dolžnost delavcev. Delodajalec mora torej storiti vse potrebno, da jo delavec tudi dejansko lahko in bo izkoristil. V nasprotnem primeru delodajalcu grozi globa po 16. točki 1. odstavka 217.a člena ZDR-1 v višini od 1.500 do 4.000 EUR (manjšemu delodajalcu pa globa od 300 do 2.000 EUR).

Zakon ne določa, da bi bilo potrebno v kosu koristiti ravno dva tedna tekočega letnega dopusta. Torej, če ima delavec še letni dopust iz preteklega leta, lahko koristi tudi dva tedna tega letnega dopusta ali pa kombinira dva tedna letnega dopusta s preteklim in tekočim letnim dopustom. Koriščenje ur ali izrabljanje plačane odsotnosti zaradi osebnih okoliščin (npr. poroka, smrt družinskih članov, selitev ipd.) pa se v 2-tedensko izrabo letnega dopusta ne vštevajo.

V primeru, da se delavec zaposli med koledarskim letom, pa lahko pride tudi do situacije, ko koriščenje dveh tednov letnega dopusta v kosu ne bo mogoče, ker ne bo pridobil zadostnega števila dni letnega dopusta. V takšni situaciji torej zaradi objektivnih razlogov ne bo mogoče slediti tej zakonski obveznosti.

Vir: Nina Ličar, svetovalka SC OZS

 

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor