OOZ Maribor

Ali mariborsko gospodarstvo resnično ne potrebuje pomoči MOM?

Spoštovan gospod župan dr. Andrej Fištravec,
Spoštovane svetnice Mestne občine Maribor,
Spoštovani svetniki Mestne občine Maribor.

Obrtno podjetniška zbornica Maribor je nepolitična organizacija, ki s svojim delovanjem v okolju ustvarja boljše pogoje za preživetje in razvoj malih in srednjih podjetij ter samostojnih podjetnikov. Začel sem s tem, saj želim poudariti, da s tem zapisom ne želimo delovati politično. S tem tudi ne izražamo podpore županu in njegovi administraciji.

Smo pa razočarani nad tem, da se je na mestnem svetu med različnimi političnimi strankami in skupinami obračunavalo s podporo Mariborskemu gospodarstvu ob dejstvu, da je to izjemno ranljivo in potrebuje vsakršno pomoč, ki jo lahko nudimo podporne organizacije in lokalna skupnost. Verjamem, da ni potrebe izražati pomembnosti razvoja tega segmenta za kvalitetno življenje v mestu in njegovi okolici. V naši zbornici je zbranih več kot 9000 rednih delovnih mest, ki v zadnjih dveh letih, kljub trdoživi krizi v mestu, beležijo več kot 18% rast mednarodnega poslovanja in zaposlovanje. Podjetniki se vse bolj zavedamo, da moramo svoje poslovne priložnosti iskati izven slovenskih meja, ob tem pa potrebujemo in pričakujemo pomoč.
Pravilnik, ki ni bil sprejet, je ponujal povrnitev manjšega a pomembnega dela stroškov, ki so povezani z iskanjem poslov v tujini. Na tak način bomo lahko manjša podjetja povečala obseg aktivnosti v tujini. Zavedati se morate, da je vsaka priložnost predstavitve podjetja v tujini, vzpostavljanje poslovnih stikov pomemben košček v sestavljanki rasti gospodarstva. Predstavlja nadgradnjo delovanja zbornice v mednarodnem okolju ter po našem mnenju nadaljevanje in povečevanje zgoraj zapisanega trenda. Potencial naših podjetij v Mariboru je ogromen. Vendar vsega dela ne zmoremo sami. Dobrodošla je vsaka pomoč lokalne in državne diplomacije. Pomembnost diplomatskih stikov je še posebej na vzhodnih trgih izrednega pomena, saj samostojno na te trge ne moremo vstopati.

Nikakor pa ne morem ostati ravnodušen, ko se poslovna pot, naj bo skupinsko organizirana ali samostojna primerja s turizmom. Sam letno prevozim nekajkrat več kilometrov kot povprečen voznik, preletim veliko ur v letalu ter prespim veliko noči v hotelu, ločen od družine. Temu nikakor ne morem reči turizem temveč delo, ki ga opravljam. Brez zgoraj omenjenega ni mednarodnega poslovanja, ni rasti in razvoja, še posebej v našem okolju. Verjamem pa, da Vas veliko takšnega načina življenja ne pozna, ne razume. Zato Vas na koncu vabim, da se organizirano udeležite predstavitve naših aktivnosti, primerov dobrih praks ter prihajajočih projektov na obrtno podjetniški zbornici Maribor. Tako boste v prihodnje lažje razpravljali in odločali o temah, ki so namenjene podjetništvu, gospodarstvu. Slednjih pa upam, da bo v prihodnje več kot jih je bilo do sedaj.

Z odličnimi pozdravi.

ALEŠ PULKO, B.Sc.Ind.e.
Predsednik OOZ Maribor

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

12-06-2024

SPOT svetovanje Podravje, Pobreška 20

04-07-2024

Karierno središče Maribor, Gregorčičeva ulica 15, Maribor (v živo)

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor