OOZ Maribor

Bodo šivilje in čevljarji lažje preživeli?

Nekateri se še spomnimo, kako smo nekoč čevlje nosili v popravilo k čevljarjem, oblačila pa so doma krpale mame ali prizadevne šivilje. Potem pa so prišli časi, ko na kaj takega skoraj še pomislimo ne. Čevljarske delavnice, ki so bile nekoč na skoraj vsakem vogalu, so izginile, šivilje pa le redko še popravljajo oblačila. Zato je zanimiva francoska pobuda, kjer bo z oktobrom zaživela shema, v okviru katere bodo državljani lahko prejeli spodbudo za popravilo oblačil in obutve, s to potezo pa želi vlada zmanjšati število zavrženih oblačil.

Spodbude za popravilo oblačil in obutve

Od oktobra bodo francoski potrošniki tako lahko prejeli spodbudo pri popravilu svojih oblačil in obutve, vse šiviljske delavnice in čevljarji pa bodo povabljeni, da se vključijo v shemo in prejmejo posebno oznako organizacije Refashion.

V okviru sheme bodo tako stranke lahko na primer za popravilo pete prejele sedem evrov, za popravilo oblačila pa od 10 do 25 evrov. Denar za spodbude se bo črpal iz 154 milijonov evrov vrednega sklada, ustanovljenega za obdobje od 2023 do 2028.

Cilj je podpreti tiste, ki opravljajo popravila

V Franciji je bilo leta 2022 na trg danih 3,3 milijarde kosov oblačil, obutve in hišnega tekstila. Vsako leto je zavrženih za okoli 700.000 ton oblačil, od tega jih dve tretjini končata na odlagališčih.

Ukrep je bil osnovan po vzoru sheme za popravilo gospodinjskih aparatov in je del obsežne reforme tekstilnega sektorja, ene najbolj onesnažujočih industrij na svetu, ki jo je konec lanskega leta začela francoska vlada.

Kaj pa pri nas?

Vir: STA,Anton Šijanec, OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor