OOZ Maribor

Brexit – Potrdilo A1Sporazum o trgovini in sodelovanju med Evropsko unijo in Evropsko skupnostjo za atomsko energijo na eni strani ter Združenim kraljestvom Velika Britanija in Severna Irska na drugi strani je bil objavljen v Uradnem listu EU L 444, z dne 31. 12. 2020 (v nadaljevanju: Sporazum). Sporazum se na podlagi vzajemnosti začasno uporablja od 1.1.2021. Več na povezavi.

Na podlagi Sporazuma lahko vlagatelj tudi v razmerju z Združenim kraljestvom, pod določenimi pogoji, pridobi potrdilo A1 za napotene delavce ali za opravljanje dejavnosti v dveh ali več državah. Sporazum določa pogoje za pridobitev potrdila A1. V razmerju z Združenim kraljestvom se v tem delu ne uporabljajo več evropski predpisi (Uredba (ES) 883/2004, Uredba (ES) 987/2009 itd.). Za napotene delavce v Združeno kraljestvo prav tako ne velja Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS). Listina »potrdilo A1« se lahko uporablja, dokler ne bo predpisan nov obrazec v razmerju z Združenim kraljestvom.

Vlagatelji, ki so po 1.1.2021 izpolnili vprašalnik za delo v tretji državi (Združeno kraljestvo) in ga predložili na ZZZS, lahko vložijo vlogo za izdajo potrdila A1 za nazaj (tj. z obdobjem napotitve od 1.1.2021 dalje), ZZZS pa jim lahko tako potrdilo A1 izda. Vlagatelj je sam dolžan poskrbeti za prijavo in odjavo zavarovanja osebe po pravilni zavarovalni podlagi.

POSTOPEK PRIDOBITVE POTRDILA A1

NAPOTENI DELAVCI (člen SSC. 11 Sporazuma):

Vlogo za pridobitev potrdila A1 lahko oddate:

Potrdilo A1 boste v primeru ročne vloge prejeli po navadni pošti na naslov vlagatelja.

Za primere po SSC. 11 Sporazuma velja zavarovalna podlaga 002. Vlagatelj je sam dolžan poskrbeti za prijavo in odjavo zavarovanja po pravilni zavarovalni podlagi, in sicer ne glede na način oddaje vloge (preko SPOT ali ročno).

V primeru SSC. 11 Sporazuma oziroma 12. člena Uredbe 883/2004 ista oseba ne more prejeti dveh potrdil A1 (npr. eno potrdilo A1 za državo članico EU in drugo potrdilo A1 za Združeno kraljestvo) za isto obdobje napotitve hkrati, prav tako se obdobje napotitve ne sme prekrivati.

Več: tukaj.

Pripravila: Urška Živko, SPOT svetovanje Podravje


»Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.«

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor