OOZ Maribor

Brezplačno podporno mentorstvo za podjetja, ki opažate prve znake potencialnih težav


Early Warning Europe

Vsako leto se več kot 200.000 podjetij v EU sooča z insolventnostjo, svoja delovna mesta pa zaradi insolventnosti izgubi 1,7 milijona ljudi. Evropejci pri ustanovitvi novega podjetja najbolj bojijo tveganja bankrota: 43% Evropejcev iz tega razloga ne bi ustanovilo podjetja, v ZDA pa le 19%.

“Early Warning Europe” je program, katerega namen je vzpostavitev mehanizmov zgodnjega opozarjanja na težave. V obdobju 2017-2019 so na Poljskem, v Španiji, Italiji in Grčiji podprli 3500 podjetij v stiski. Danes gradi in uvaja nacionalne mehanizme zgodnjega opozarjanja šest novih držav, in sicer Hrvaška, Finska, Madžarska, Litva, Luksemburg in Slovenija.

Pobuda »Early Warning Europe« temelji na uspešnem danskem modelu. S programom prispevamo predvsem k zmanjševanju števila stečajev in k ohranitvi delovnih mest.

Early Warning Slovenia

Program brezplačnega mentoriranja “Early Warning Slovenia” je namenjen podjetjem, ki opažate prve znake potencialnih težav ali se že soočate z njimi ter iščete možnosti za izboljšave vašega poslovanja.

Partnerja v projektu sta SPIRIT Slovenija, javna agencija in CEED Slovenija.

Vsebina programa:

Brezplačna podpora mentorjev prostovoljcev, usposobljenih in izkušenih gospodarstvenikov, podjetnikov ali strokovnjakov.

Komu je namenjen program?

Namen tega programa je, da se z brezplačnim mentoriranjem pomaga le tistim podjetjem, katerim grozijo težave oziroma se z njimi že soočajo, si pa obenem iz takšnih ali drugačnih razlogov potrebne mentorske podpore finančno ne morejo privoščiti brez nevarnosti za obstoj podjetja oziroma brez ogrožanja lastnega preživetja. Sem spadajo tudi podjetja, ki se zaradi neizpolnjevanja različnih pogojev in zahtev ne morejo prijaviti na različne svetovalne vavčerje ali druge javne razpise, kjer bi lahko dobili ustrezno podporo strokovnjakov in mentorjev.

Pri tem velja poudariti, da je pomoč namenjena izključno poštenim podjetnikom. Podjetnikom, proti katerim je bila vložena pravnomočna obtožnica ali ki so bili v okviru opravljanja svoje dejavnosti kadarkoli pravnomočno obsojeni za kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, se vloga za dodelitev brezplačne mentorske pomoči zavrne.

Namen mentoriranja je v tem, da vam mentor ob neformalnem pogovoru da ustrezne usmeritve in predlaga možnosti rešitve težav, s katerimi se soočate. Mentorji ne pripravljaljajo analiz, ne delajo izračunov ipd.

Trajanje mentoriranja

Trajanje brezplačnega mentoriranja časovno ni opredeljeno, kot kaže praksa iz drugih držav, pa naj takšno mentoriranje ne bi trajalo dlje od 9 mesecev.

PRAKSA: Najkrajše zabeleženo uspešno mentoriranje je trajalo zgolj 15 minut, saj je mentor v podjetju lahko skorajda takoj zaznal glavni vir težav podjetnika in mu nemudoma predlagal ustrezno rešitev.

Kako do podpore?

Če želite brezplačno svetovanje, izpolnite vprašalnik na spletni strani ali obiščite najbližjega svetovalca mreže SPOT Svetovanje.

Strokovnjaki bodo ocenili, ali je vključitev v program smiselna in potrebna in vas o tem obvestili in povabili na poglobljen pogovor pred dodelitvijo mentorja.

Zapisala: Urška Živko, SPOT svetovanje Podravje


»Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.«

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor