OOZ Maribor

Brezplačno (samo)testiranje za zaposlene in potrošnike

PCT pogoj je po novem obvezen za številne dejavnosti in tudi uporabnike storitev. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ob tem opozarjamo, da mora država omogočiti brezplačno (samo)testiranje zaposlenim in tudi potrošnikom, sicer se bo število strank oz. gostov prepolovilo, dejavnosti pa se bodo izvajale na črno in brez ustrezne zaščite. 

»Zapiranje malega gospodarstva nikakor ne pride v poštev. Obrtniki in podjetniki želimo delati, pri čemer upoštevamo vse zaščitne ukrepe, vendar pa mora biti poslovanje rentabilno. Vztrajamo pri tem, da mora stroške testov za zaposlene kriti država in ne delodajalec. Če pa država postavi pogoj PCT tudi za potrošnike, mora obenem zagotoviti brezplačne teste zanje. Ne predstavljam si namreč, da bo nekdo plačal za hitri test 12 evrov, da bo lahko spil kavo za dva evra na terasi gostilne. Obenem pa naj se tudi potrošnikom omogoči brezplačno samotestiranje,« ob tem pojasnjuje predsednik OZS Branko Meh, ki obenem poziva vse, da se cepijo, da se čim prej vrnemo v normalno življenje.

V OZS vseskozi opozarjamo, da je treba pri določanju ukrepov upoštevati tudi podatke o številu okužb v posameznih dejavnostih. Po podatkih covid-19 sledilnika gostinski obrati, kozmetični in frizerski saloni, čistilnice itd. niso bili vir okužb. V gostinskih lokalih denimo beležimo zgolj 0,1 odstotek vseh okuženih. Zato je še toliko bolj težko razumeti, zakaj dodatno omejevanje teh dejavnosti.

Gostinci proti pogoju PCT na terasah

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS vlado poziva, naj pogoj PCT ne velja za strežbo na gostinskih terasah, saj gre za odprt prostor, kjer dokazano ne prihaja do okužb. Glede na število cepljenih in prebolelih, pogoj PCT izpolnjuje le okrog 50 odstotkov vseh prebivalcev. V sekciji so prepričani, da se obiskovalci ne bodo testirali zgolj zato, da si bodo lahko privoščili kavo ali sok na terasi. Sekcija ocenjuje, da se bo zaradi pogoja PCT število gostov prepolovilo, nekateri pa pravijo, da jim bo promet zaradi pogoja PCT upadel celo do 70 odstotkov. Od pristojnih zato pričakujemo, da bodo pripravili ukrep za pokrivanje izpada prometa. Tako velikega upada prometa namreč marsikateri obrat na podeželju ne bo preživel. Še vedno smo mnenja, da morata gostinstvo in turizem poslovati rentabilno, saj se bo le tako lahko zaposlenim omogočilo dostojno življenje in zagotovilo plače delavcem, ki zaradi težkih in nepredvidljivih razmer že številčno odhajajo v druge panoge.

Upravni odbor sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, ki se je sestal včeraj, ugotavlja, da s takšnimi restriktivnimi ukrepi spodbujamo prebivalce Slovenije k zasebnim druženjem, kjer ni nadzora in ustrezne zaščite. Prav zasebna druženja pa so po podatkih COVID-19 sledilnika bistveno večji vir okužb, teh je kar 70-krat več kot v gostinskih obratih.

Frizerji in kozmetiki opozarjajo na razmah dela na črno

Frizerji in kozmetiki nam sporočajo, da je veliko strank zaradi novega pogoja PCT že včeraj odpovedalo obisk salona. Opozarjajo, da se bo z uvedbo pogoja PCT za stranke zagotovo povečal obseg dela na črno, storitve se bodo izvajale po domovih in garažah, kjer ni nadzora in se strogi zaščitni ukrepi ne upoštevajo. Učinek bo ravno nasproten – povečalo se bo število okužb, dodatno pa bo to negativno vplivalo tudi na prihodke v državno blagajno.

OZS vseskozi poziva k bolj življenjskim ukrepom, torej takšnim, ki jih bodo ljudje tudi upoštevali. Ne moremo pričakovati, da bo 13-letni otrok ali moški pred obiskom frizerja plačal 12 eur za HAG test, če striženje stane 15 eur. Če samotestiranje otroka velja za obisk šole, potem naj isti test velja tudi za obisk frizerja. Sekcija opozarja, da tu ni logike.

Možnost samotestiranja tudi za potrošnike

V OZS pozivamo, da vlada omogoči samotestiranje tudi uporabnikom storitev. Tudi v sosednji Avstriji imajo potrošniki možnost, da brezplačno prevzamejo teste za samotestiranje. Člani pa nas obenem opozarjajo, da nimajo pristojnosti vpogledovati v osebne dokumente potrošnikov in preverjati dokumentacijo glede izpolnjevanja pogoja PCT.

Vir:  OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor