OOZ Maribor

Člani UO OZS kritični do zakona o pomoči gospodarstvu in uvedbe obvezne božičnice


Na zadnji letošnji seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so člani izrazili nezadovoljstvo s sprejetim zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev energetske krize. Kritični pa so bili tudi do predlagane uvedbe obvezne božičnice.

Predsednik OZS Blaž Cvar je izpostavil prizadevanja zbornice v minulem obdobju. »Energetska kriza je še vedno najbolj pereča tema v malem gospodarstvu. Državni zbor je v petek sprejel zakon o omilitvi posledic zaradi energetske krize. Vse zbornice in združenja smo želele, da se namesto subvencij sprejme kapica na energente. To bi bilo bolj smiselno, za to možnost so se odločile tudi nekatere druge države. Dobili smo izgovore, zakaj naša vlada temu ni sledila. Problem ni v samem modelu, ki določa višino subvencije. Gre za to, da je prišlo vmes do enormnega dviga cen energentov. Ko vnesemo to subvencijo v model, bodo naša podjetja imela še vedno precej višje cene kot konkurenti v tujini. Zato nikakor ne moremo biti zadovoljni s tem. Po novinarski konferenci, ki smo jo organizirali še pred sprejetjem zakona, smo delodajalska združenja poslala predsedniku vlade vabilo na urgentni sestanek. Zaskrbljujoče je tudi, da številna podjetja še vedno nimajo sklenjenih pogodb za prihodnje leto,« je pojasnil Cvar in izrazil tudi nasprotovanje uvedbi obvezne božičnice. »V tem času, ko se govori o preživetju podjetij, je to nedopustno. Delodajalci bomo zagotovo šli v zaostritev retorike,« je dejal Cvar.

Danijel Lamperger, direktor OZS, pa je na seji poudaril, da v kolikor delodajalska združenja ne bodo upoštevana, bo sledila zaostritev. »Povod za zaostritev je zakon o dohodnini, področje energetike, področje čezmejnega opravljanja storitev,« je še pojasnil.

Do dialoga z državo je bil kritičen podpredsednik OZS Peter Pišek: »Ko se vlada in sindikati dogovorijo, so dogovorjeni tudi z gospodarstvom. Nas v socialnem dialogu ni. Smo preslišani. Nismo pripravljeni sprejemati računov za tisto, o čemer se nismo dogovorili na ESS in v socialnem dialogu. Mi torej nismo usklajeni, kar lahko slišimo v javnih nastopih nekaterih politikov. S takšnimi cenami elektrike mi ne bomo konkurenčni na evropskem trgu, Nemci nam ne bodo plačali izdelke po višjih cenah. Tega se moramo zavedati.« Glede božičnice pa je Pišek dejal, da mora biti to prostovoljna odločitev in tudi neobdavčena. »Če ne bomo sedaj rekli dovolj je, bo slabo. Politika pride in gre, mi pa ostajamo,« je bil kritičen Pišek.

Vir: OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

12-06-2024

SPOT svetovanje Podravje, Pobreška 20

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor