OOZ Maribor

Delodajalci ob vstopu v ESS pričakujejo spoštovanje pravil

Tik pred prvo sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so reprezentativne delodajalske organizacije danes z vlado in reprezentativnimi sindikati podpisale posebno deklaracijo o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta, ki naj bi zagotovila enakopraven tripartitni socialni dialog pri obravnavanju predpisov, strateških vprašanj ter dokumentov in ukrepov, ki se nanašajo na ekonomsko in socialno politiko, ki prispeva k vsesplošni blaginji v Sloveniji. Reprezentativne delodajalske organizacije so izrazile zadovoljstvo, da se je vlada končno zavezala spoštovati Pravila delovanja ESS, ki jih je v preteklosti prepogosto oziroma sistematično kršila. Nadejajo se, da bo z oživitvijo ESS narejen pomemben korak naprej pri ključnih reformah, ki bi morale biti v skladu z načrtom za okrevanje in odpornost pripravljene do 1. januarja 2025, in naj bi do neke mere prinesle tudi razbremenitve slovenskega gospodarstva, nikakor pa ne njegovega dodatnega obremenjevanja.

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije kot reprezentativne delodajalske organizacije so pristopile k podpisu deklaracije o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga. Predvsem je pomembna zaveza vlade, da ne bo mimo ESS sprejemala ali predlagala v sprejetje predpise, ki sodijo v temeljna ekonomska in socialna področja, ki v skladu s Pravili delovanja ESS sodijo v obravnavo na ESS. Pa tudi, da bo vsa gradiva za obravnavo posredovala pravočasno, kot to določajo Pravila ESS.

Reprezentativne delodajalske organizacije so izpostavile pričakovanje, da bo ponovni zagon ESS prinesel kompromisne rešitve nekaterih najbolj perečih odprtih vprašanj na nekaterih ključnih strateških področjih.

Vsebinske teme, ki jih bodo socialni partnerji tako naslovili v okviru prvih treh sej ESS, so področja davčne obravnave napotitve delavcev v okviru čezmejnega izvajanja storitev, evidentiranja delovnega časa, financiranja dolgotrajne oskrbe, zdravstvene dejavnosti, pokojninskega zavarovanja ter prenove davčne zakonodaje.

Delujoč Ekonomsko-socialni svet in socialni dialog, ki prek njega poteka, postajata še toliko bolj pomembna, glede na to, da Slovenija po anketi IMD na lestvici svetovne konkurenčnosti pada, in sicer je v letu 2024 pristala na 46. mestu izmed 67 držav. Poleg tega IMD z anketo spremlja tudi ključne dejavnike privlačnosti države kot poslovne lokacije, kjer sta letos na zadnje mesto uvrščena davčna ureditev in usposobljena vlada.

Na današnji prvi seji ESS po skoraj enoletnem nedelovanju, socialni partnerji in vlada razpravljajo o predlogih sprememb davčne zakonodaje, izhodiščih za spremembe zakona o evidencah delovnega časa ter izhodiščih za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Delodajalske organizacije pričakujejo, da jim bo vlada prisluhnila in uresničila svojo obljubo, da bodo zadnje spremembe zakonodaje, ki se nanašajo na vodenje evidenc delovnega časa, veljale v prihodnje samo za kršitelje zakonodaje na tem področju. Ob zaključku seje bodo socialni partnerji opravili tudi razpravo o Pravilniku o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen.

 

Foto: STA,

Vir: Mira Črešnar, OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor