OOZ Maribor

Delodajalec mora imeti možnost izbire glede načina evidentiranja delovnega časa

Ministrstvo za delo pripravlja zakonske spremembe, s katerimi bi se uvedlo obvezno elektronsko evidentiranje delovnega časa. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) takšnemu predlogu nasprotujemo, saj predlog uvaja dodatno birokracijo, prinaša dodatne stroške delodajalcem, ne sledi novim oblikam dela, obenem pa ne prinaša nikakršnih zagotovil, da se zlorabe oz. kršitve ne bodo več dogajale.

»Bistveno je, da se evidentiranje delovnega časa vodi pravilno, pa naj gre za elektronsko ali ročno evidentiranje. Odločitev o tem, na kakšen način se bo evidentiral delovni čas, pa mora biti v domeni delodajalca. Poleg tega za številne storitvene dejavnosti, kjer se delo opravlja na terenu, elektronsko evidentiranje predstavlja dodatne birokratske ovire in dodatne stroške za delodajalca,« ob tem pojasnjuje predsednik OZS Blaž Cvar.

V OZS poudarjamo, da obsojamo vsakršne kršitve pravic delavcev, vendar pa ocenjujemo, da tudi elektronsko evidentiranje delovnega časa kršitev ne bo preprečilo. Če ni nadzora in predvsem zaupanja med delodajalcem in delavcem, potem se lahko kršitve dogajajo tudi pri elektronskem načinu evidentiranju časa. Predvsem pa je treba vedeti, da večina delodajalcev vzorno skrbi za svoje zaposlene in pravilno vodi evidence delovnega časa.

Številni pomisleki glede izvajanja v praksi

Predlog pa prinaša tudi številne druge pomisleke, med drugim, kako bi se elektronsko evidentiranje izvajalo v praksi, na terenu. Izpostavljamo primer delodajalca, ki ima denimo slikopleskarsko dejavnost in na isti dan tri naročnike na treh različnih lokacijah in na vsako od teh lokacij pošlje po enega delavca. Kdo in na kakšen način bi v aplikacijo vpisoval čas prihoda in odhoda z dela, če se hkrati s predlogom sprememb zahteva, da se na kraju opravljanja dela hrani evidenca o izrabi delovnega časa in dokumentacija? Sklepamo, da bi moral delovni čas evidentirati delavec sam s pomočjo mobilne aplikacije.

Predlagane rešitve odpirajo številna vprašanja, tako z vidika točnosti vpisanih podatkov kot tudi s področja varovanja osebnih podatkov in financiranja tovrstnih rešitev. Vztrajamo pri tem, da bi moral imeti delodajalec možnost izbire, torej bodisi elektronsko bodisi ročno evidentiranje delovnega časa. Možnost izbire imajo tudi v sosednjih državah, po katerih se radi zgledujemo (Avstrija, Nemčija, Italija).

Vir: OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor