OOZ Maribor

Krvodajalska akcija: PROSIMO, DARUJTE KRI!DARUJTE KRI!
Kdaj? V torek, 14.6.2022, od 7:30 do 17. ure
Kje? V prostorih Centra za transfuzijsko medicino UKC
Naročanje: 041/479 242 041/320 796ZAKAJ DAROVATI KRI?

Krvodajalstvo v Sloveniji poteka po načelih prostovoljnega, anonimnega in brezplačnega darovanja krvi in je najbolj množična solidarnostna akcija prebivalcev Slovenije.

Z darovanjem krvi krvodajalci omogočajo sodobno zdravljenje. Krvi ni mogoče umetno narediti, zato so bolniki in prejemniki krvi v celoti odvisni od krvodajalcev. Brez darovane krvi je ogroženo njihovo zdravje in pogosto tudi življenje. Največji porabniki krvnih komponent so bolniki z boleznimi krvi in krvotvornih organov (kostnega mozga), bolniki z rakom, ponesrečenci, bolniki, ki kri potrebujejo zaradi operativnih posegov, bolniki zdravljeni s transplantacijo organov in kostnega mozga. Dnevne potrebe slovenskega zdravstva po krvi zahtevajo 300 do 350 krvodajalcev na odvzemni dan. Zato je za vse nas zelo pomembno, da imamo na voljo zadostne zaloge varne krvi. Te pa zagotovimo, z natančno načrtovanimi krvodajalskimi akcijami in dobro obveščenimi in odgovornimi krvodajalci, predvsem pa s podporo in razumevanjem širše družbene skupnosti, ki mora še bolj podpirati in spodbujati darovanje krvi, kajti časi, ki jih živimo nam niso naklonjeni pri organizaciji množičnih in velikih krvodajalskih akcij, kot so bile nekoč. Zato je izjemnega pomena, da se vsi skupaj zavedamo, kako smo odvisni drug od drugega. Če ni krvodajalcev, ni krvi, ni možnosti povrniti zdravje ali rešiti življenje. Ob tem je potrebno poudariti, da lahko samo zdrava oseba daruje kri, zato bi si želeli, da bi se predvsem delodajalci  bolje zavedali, kako velika vrednota je zdrav zaposleni.  Glede na značilnost darovanja lahko moški darujejo kri vsake tri, ženske pa štiri mesece, pri tem pa so, pred vsakim odvzemom tudi zdravniško pregledani. S pomočjo predelave lahko en krvodajalec pomaga več bolnikom hkrati, ob hujših nesrečah bodisi prometnih, bodisi delovnih pa to lahko pomeni med 20 in 30 krvodajalcev ter tudi do 15 litrov krvi. Tako sami, kot naši sodelavci, družinski člani, sorodniki, prijatelji smo dnevno izpostavljeni nevarnostnim v prometu, na delovnem mestu, pri rekreativnih in športnih aktivnostih in samo pomislimo vsi skupaj kako tanka je meja med biti zdrav in živeti ali izgubiti boj, ker ne bi bilo pravočasno zadostne in varne krvi. Nepredstavljivo! Zato mora postati skrb za krvodajalstvo splošna družbena skrb vseh, ki lahko pripomorejo k temu, da vir varne krvi v Sloveniji nikoli ne usahne.

Družbena odgovornost ter odgovornost do ljudi in skupnosti je zlasti v spremenjenih razmerah, ki jih je ustvarila pojavnost novega korona virusa pomembnejša kot kdaj koli prej. Zdaj je čas, da vsi skupaj kot družba pokažemo, da zmoremo in da nam je mar. Zato vabimo vse, ki so primerni za darovanje krvi, da se odzovejo na povabila Rdečega križa in transfuzijske službe, ki so objavljena v medijih in če je le mogoče, pridejo na odvzem. Brez krvodajalcev ne bomo mogli vzdrževati zadostnih zalog krvi za nemoteno oskrbo s krvjo.

Krvodajalci so z darovano krvjo že marsikatero žalostno zgodbo spremenili v srečno in želimo si le, da bi bilo teh zgodb še mnogo.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor skupaj z RKS – OZ Maribor in Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor načrtuje od meseca junija naprej izvedbo krvodajalske akcije za naše člane.7:30 - 17:00

Center za transfuzijsko medicino UKC

DOGODKI IN VABILA

13-06-2024

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR

22-05-2024

Sodni stolp na Lentu, Ob pristanu 8 v Mariboru

21-05-2024

Obrtno-podjetniška zbornica Ljubljana Vič, Tržaška cesta 207, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor