OOZ Maribor

Spletni seminar: Kaj je treba vedeti za pravilno izpeljavo postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov v času korona virusa


Dejstvo je, da ima zaradi aktualnih kriznih razmer, ki jih povzroča koronavirus, marsikateri delodajalec tako velike poslovne težave, da jih niti finančne spodbude, ki jih prinaša »interventni mega zakon« ne bodo odpravile v zadostni meri, zato je dobro poznati tudi osnovne značilnosti postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Pravilno izpeljan tovrstni postopek omogoča delodajalcem »mirno spanje« v primeru morebitne tožbe delavca ali obisku inšpektorja za delo, delavcem pa načeloma omogoča uveljavitev denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje. Nekateri podjetniki pa bodo zagotovo prisiljeni svojo dejavnost celo zapreti, zato je dobro vedeti ali sploh in kakšne pravice pripadajo iz tega naslova tako njim kot njihovim zaposlenim.

Svetovalni in izobraževalni center OZS - SC OZS
Program:
– Preverba varovanih kategorij,
– Pomen bolniškega staleža,
– Pomen razlikovanja med starejšim delavcem & delavcem pred upokojitvijo,
– Višina odpravnine,
– Odpovedni rok in dogovor o skrajšanju odpovednega roka,
– Kakšno denarno nadomestilo, če sploh, pripada delavcu,
– Kako naj delodajalec postopa pri vročanju odpovedi in drugih pisanj delavcu (poziv čakanje na delo, povabilo na zagovor…),
– Pisna odreditev začasnega  opravljanje drugega ustreznega dela ali drugega primernega dela,
– Sprememba pogodbe o zaposlitvi iz polnega na krajši delovni čas:
– dogovorno po 49. členu ZDR-1;
– odpoved s ponudbo nove pogodbe pri istem delodajalcu po 91. členu ZDR-1;
– Postopek zapiranja s.p.-ja

Predavatelja:

Dušan Bavec
univ. dipl. prav., svetovalec specialist na OZS z 20 letnimi izkušnjami na področju delovnega in socialnega prava, avtor številnih predavanj in strokovnih člankov tako na temo odpovedi in drugih načinov prenehanja delovnega razmerja kot tudi na temo upokojevanja, kar je nujno poznati za primere odpovedi starejšim delavcem. Bil je član delovne skupine OZS ob sprejemanju reform pokojninskega sistema leta 2010 in 2012 pa tudi ob zadnji noveli ZPIZ-2G 2019. V mandatnem obdobju 2018-2022 je predsednik sveta ZPIZ-a. Je tudi predstavnik OZS v strokovni delovni skupini za spremljanje izvajanja Zakona o delovnih razmerjih, ZDR-1.

Staša Pirkmaier
svetovalka specialistka na OZS z večletnimi izkušnjami na področju socialnega in delovnega prava. Avtorica strokovnih člankov, sodelovala je kot strokovna pomoč pri pogajanjih za reformo trga dela, s strani OZS članica strokovne delovne skupine za spremljanje izvajanja ZDR-1.

Naša kratka izobraževanja v živo lahko spremljate preko lastnega računalnika bodisi pametnega telefona, zato vam ni potrebno zapuščati doma ali delovnega mesta.

Seminar je za člane OZS brezplačen, nujno pa je potrebna predhodna prijava tukaj.

Vprašanja za predavatelje morate poslati do nedelje 26. 4. 2020 na jana.golic@ozs.si.

Dodatne informacije: Jana Golić: jana.golic@ozs.si, 01 5830 553.

Vljudno vabljeni!

11:00-12:00

Spletno predavanje

DOGODKI IN VABILA

22-05-2024

Sodni stolp na Lentu, Ob pristanu 8 v Mariboru

21-05-2024

Obrtno-podjetniška zbornica Ljubljana Vič, Tržaška cesta 207, 1000 Ljubljana

03-06-2024

MARIBOX, Loška ulica 13, Maribor, Slovenija

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor