OOZ Maribor

VIRTUALNI KARIERNI SEJEM 2021 – Sejem poklicev in izobraževanja (za učence OŠ: 15. – 21.11.2021, za dijake SŠ: 22. – 28.11.2021)


Spoštovani člani,

z naglico se bliža VIRTUALNI KARIERNI SEJEM 2021 in to bo enkratna priložnost, da Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor na svojih stojnicah mladi predstavi poklice.

Zraven stojnice v KARIERNEM KAŽIPOTU ZA MLADE bo posamezne poklice predstavila tudi na stojnicah strokovnih sekcij, ki delujejo v okviru zbornice v dvorani SPOZNAJ PODJETJA IN POKLICE.

Kot vam je že znano je sejem namenjen osnovnošolcem oz. srednješolcem, njihovim staršem in svetovalnim delavcem:

  • Za učence OŠ – termin:  od 15. do 21. novembra 2021 
  • Za dijake SŠ – termin:   od 22. do 28. novembra 2021.

Zraven video vsebin se bodo na stojnicah nahajali opisi poklicev v pisni obliki,  razne informacije o: vajeništvu, praktičnem usposabljanju na delovnem mestu, štipendiranju, o registru prostih učnih mestih. Na stojnicah bodo na voljo vsi obrazci (za delodajalce, dijake, študente,…) povezani s tem, razne fotografije izvedenih Tehniških dni na osnovnih šolah,…

Vas pa vabimo k sodelovanju, saj bi v letošnjem letu poskušali še dodatno »oživeti« naše stojnice. Mladim želimo s predstavitvijo vašega dela v podjetju ali na terenu preko webinarja, torej v živo (online)  v  nekaj minutah predstaviti vaše podjetje, prikazati način izvajanja vaših storitev, opremo in orodja,…

Prepričajte mlade, dijake oz. bodoče študente kako in predvsem zakaj sodelovati ravno z vami na njihovi nadaljnji karierni poti.

Posledično jih boste lahko spodbudili k aktivni vključenosti v svet dela in jih usmerili v razvoj potrebnih kompetenc.


    V času sejma bo potekala Živa knjižnica. Trenutno smo v iskanju oseb, ki bi v živi knjižnici predstavljale svoj poklic.

Kaj je Živa knjižnica?

Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja, bralce in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje (tako imenovane žive knjige), ki skozi dialog z bralci (osebe, ki zastavljajo vprašanja) delijo svoje življenjske zgodbe o poklicu, ki ga opravljajo ter tako aktivno pripomorejo k informiranju bralcev o svojem poklicu.

Pogovor z živo knjigo je za udeležence Virtualnega kariernega sejma posebna priložnost, saj jim omogoča pridobivanje informacij o izbrane poklicu iz prve roke, od osebe, ki poklic dejansko opravlja.

Kako poteka Živa knjižnica?

Obiskovalcem Virtualnega kariernega sejma se ob vstopu v virtualno Živo knjižnico prikaže seznam poklicev, ki se predstavljajo. Obiskovalec izbere osebo, s katero se želi pogovoriti o poklicu, ki ga zanima. Pogovori bodo tokrat potekali v virtualnem prostoru, ki omogoča dopisovanje, avdio ali video klic. O načinu pogovora odločata tako knjiga kot bralec. Predvsem mlajši bralci izberejo raje dopisovanje kot avdio ali video klic.

Pogovori potekajo individualno in trajajo v povprečju 30 minut oz. odvisno od števila vprašanj, ki jih zastavijo sogovorniki. Najpogostejša vprašanja, ki jih mladi zastavljajo so:

  • kakšni so pogoji dela,
  • ali je poklic iskan ali ne,
  • kakšno izobrazbo potrebuješ za opravljanja poklica,
  • kakšno plačilo prejmeš za opravljeno delo,
  • kakšne lastnosti in znanja so pomembna za opravljanje poklica (npr. kreativnost, ročne spretnosti),
  • ali bi se še enkrat odločili za izbran poklic.

Kašna je vloga žive knjige?

V Živi knjižnici predstavlja poklic, ki ga opravlja in odgovarja na vprašanja mladih.

Živa knjižnica bo od 15. – 28.11.2021 potekala vsak dan, in sicer med

  • dopoldan med 9. in 12. uro ter
  • popoldan med 17. in 19. uro.

Zaželeno je, da je oseba prisotna v obsegu najmanj 30 minut vsaj dvakrat v tednu za osnovnošolce in/ali dvakrat v tednu za srednješolce. Če osebi noben od predlaganih časovnih okvirjev ne ustreza, se lahko dogovorimo za individualni termin, ki bo zabeležen v urniku Žive knjižnice.

Za sodelovanje potrebuje računalnik, ki ima mikrofon in kamero. V primeru, da takšnega računalnika nima, si lahko z obiskovalci žive knjižnice le dopisuje.

Sodelovanje na Virtualnem kariernem sejmu v okviru Žive knjižnice temelji na prostovoljstvu, v zahvalo pa prejmejo sodelujoči manjše darilo.

Vsa navodila in dodatne informacije o poteku žive knjižnice prejme oseba ob prijavi in potrditvi sodelovanja na spodaj navedenih kontaktih:

Mladinski kulturni center Maribor

Doris Špurej, Specialistka za mladinsko delo

Ob železnici 16

2000 Maribor

T.: 051 659 929, E: doris.spurej@mkc.si ,I: www.mkc.si

Za več informacij vam je na voljo sekretarka Odbora za sejme in promocijo OOZ Maribor, Marjana Savić Krajnc (M: 041 666 642, E: marjana.savic@ozs.si).

Igor Vidovič,

predsednik Odbora za sejme in promocijo OOZ Maribor

Virtualni sejem

DOGODKI IN VABILA

13-06-2024

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR

22-05-2024

Sodni stolp na Lentu, Ob pristanu 8 v Mariboru

21-05-2024

Obrtno-podjetniška zbornica Ljubljana Vič, Tržaška cesta 207, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor