OOZ Maribor

Gostinci za odpravo pogoja PCT pri dostavi hrane in za pomoč panogi

Gostinci že dlje časa opozarjajo na velik upad prometa zaradi pogoja PCT, z uvedbo strožjih ukrepov v tem tednu pa je gostov še manj. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je zato pozvala vlado, da panogi zagotovi ukrepe pomoči in obenem odpravi nekatere nesmiselne ukrepe, kot je izpolnjevanje pogoja PCT pri dostavi in prevzemu hrane. 

V OZS razumemo, da trenutna epidemiološka situacija postavlja vlado v težek položaj, ko mora zagotavljati javno zdravje prebivalcev in vzdržnost zdravstvenega sistema ter hkrati skrbeti za ustrezno kondicijo gospodarstva. Na drugi strani pa nas člani opozarjajo, da imajo zaradi pogoja PCT velik upad gostov in prometa.

Gostinci za odpravo pogoja PCT pri prevzemu in dostavi hrane

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je vlado pozvala k odpravi pogoja PCT, ko gre za prevzem in dostavo hrane. Po mnenju gostincev to namreč ni logičen ukrep, saj tudi v živilski trgovini potrošnik ne potrebuje PCT pogoja, ko kupi oz. prevzame hrano. Poleg tega je naročilo hrane prek spleta ali telefona, zato je nemogoče vnaprej vedeti, ali naročnik (potrošnik) izpolnjuje pogoj PCT. Ob dostavi hrane se bi morala potemtakem ta hrana zavreči, če naročnik ne izpolnjuje pogoja PCT. Te hrane namreč ni mogoče prodati komu drugemu, obenem pa naročniku tudi ne moreš zaračunati hrane, če mu je ne izročiš.

Menimo, da je tveganje za prenos okužb ob dostavi in prevzemu hrane dejansko minimalno oziroma ga sploh ni, sploh če se upoštevajo vsi zaščitni ukrepi (maska, razdalja). »Ob že tako velikem upadu prometa, ki ga beležijo gostinci, je odprava pogoja PCT za dostavo in osebni prevzem nujna, če želimo vsaj malo ublažiti izpad prometa v gostinskih lokalih,« poudarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

PCT pogoj naj se preverja v notranjosti lokalov

Številni gostinci opozarjajo, da nimajo dodatnega kadra, ki bi lahko na vstopnih točkah preverjal izpolnjevanje pogoja PCT. Zato predlagamo, da se odlok dopolni na način, da se pogoj PCT lahko preverja tudi za mizo v gostinskih lokalih ter na hotelskih recepcijah oz. ko je oseba že v prostoru, vendar pred začetkom opravljanja storitve. Zavedamo se, da je v trenutnih razmerah preverjanje pogoja PCT ključno, da gospodarstvo lahko posluje in ostaja odprto. Menimo pa, da je potrebno upoštevati specifiko dela v posameznih dejavnosti in ukrepe napraviti bolj življenjske. Ob tako velikem upadu prometa in odhajanju kadrov v druge panoge, namreč ni možno najemanje dodatnega kadra, ki bi na t. i. vstopnih točkah preverjal pogoj PCT. Člani pa nas obenem opozarjajo, da inšpektorji ne želijo predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, čeprav so k temu tudi sami zavezani.

Ponovna aktivacija ukrepov pomoči

Zaradi izjemnega upada prometa v gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih je nujno potrebno ponovno aktivirati ukrepe, ki bodo nadomestili upad prometa in zagotovili plače zaposlenih. Želimo, da se ponovno uvede nadomestilo za upad prometa, nadomestilo za zaposlene s skrajšanim delovnim časom, ukrep čakanja na delo in povračilo nekritih fiksnih stroškov.

Ob tem Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS poudarja, da pogoj PCT na način, kot je določen v Odloku, predstavlja omejevalni ukrep za opravljanje gospodarske dejavnosti, zato bi bilo nujno takojšnje podaljšanje ukrepov pomoči. Po novem je omejen tudi delovni čas gostinskih obratov, in sicer med 5. in 22. uro, goste pa je možno postreči zgolj za mizo. Prepovedana so tudi slavja in praznovanja, ki predstavljajo bistven del prihodka gostincev in povezanih dejavnostih. »Pristojne zato pozivamo, da podaljšajo ukrep skrajšanega delovnega časa, ki bi mnogim delodajalcem, ki se srečujejo z upadom prometa, omogočil, da ohranijo delavce in svoja podjetja,« še poudarja Cvar.

Poleg gostincev pa sicer o velikem upadu prometa poročajo tudi frizerji, kozmetiki in specializirani trgovci, fotografi, kemični čistilci ter industrija srečanj. Tudi v teh panogah zato pričakujejo ukrepe pomoči.

Vir:  OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

2024-03-14

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR (kletni prostori)

2024-02-03

Sodni stolp, Pristan 8, 2000 MARIBOR

Podgorica, Nikšič (Črna Gora)

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor