OOZ Maribor

Gradbenijada 2019 na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor


Gradbenijada, strokovno tekmovanje in tradicionalno srečanje dijakov slovenskih gradbenih šol je letos potekala 17. aprila v Mariboru v organizaciji Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor. Udeležilo se je je 177 dijakov in mentorjev iz petih gradbenih šol Slovenije: Ljubljane, Celja, Novega mesta, Kranja in Maribora, ter dijaki pobratenih šol iz Trsta in Jagodine. Srečanja se je udeležil tudi predsednik Sekcije gradbincev pri OOZ Maribor Frančišek Eder.

Klasičnemu programu tekmovanj v športu, znanju in spretnostih so letos dodali še dobrodelno akcijo, izdelavo hotelčkov za žuželke, ki jih bodo podarili vrtcem in osnovnim šolam, na kateri je sodelovalo okrog 50 udeležencev vseh udeleženih šol ter pobratena šola iz Jagodine, osnovnošolci iz OŠ Prežihov Voranc in gostje. Dijaki poklicnega izobraževanja so izdelovali slovenski grb v tehniki mozaika, pri čemer je šlo za preplet različnih poklicnih znanj in veščin ter utrjevanje domoljubne zavesti. Gradbeni tehniki so se v okviru strokovne naloge pomerili v tekmovanju pod imenom Je kaj trden most. Izdelali so mostove in preizkusili njihovo nosilnost. Mostovi iz špagetov in vročega lepila so imeli razpon 60 cm in višino 20 cm. Most, ki so ga izdelali dijaki ljubljanske šole je prenesel obremenitev 26 kg, novomeški in celjski sta prenesla po 40 kg, most mariborske ekipe pa je dosegel prvo mesto z 79 kg. V športni dvorani UŠC Leona Štuklja pa so potekala tekmovanja iz malega nogometa, košarke 3×3 in odbojke. Pri izvedbi Gradbeniade 2019 in dobrodelne dejavnosti so sponzorsko pomagali podjetje JUB in Pomgrad ter GBC-Slovensko združenje za trajnostno gradnjo.

Prireditve se je udeležil tudi Frančišek Eder, predsednik Sekcije gradbincev pri OOZ Maribor, ki je ob tem povedal:«Veseli smo, da nas vabijo na takšne dogodke in da smo soudeleženi v tem dogajanju, ko vidimo toliko mladih, ki se učijo za gradbene poklice. Takšne dogodke in aktivnosti spodbujamo in jih bomo spremljali tudi v naprej. S šolo dobro sodelujemo, prihodnji mesec pa bomo na eni od osnovnih šol na tehničnem dnevu predstavili obrtne poklice, tudi poklica slikopleskar in zidar. Gre za deficitarne poklice. Upamo, da se bo s takšnimi srečanji, tekmovanji in predstavitvami zvišal tudi vpis in zanimanje za gradbene poklice.»

Rezultati Gradbeniade 2019:  končni vrstni red, skupna uvrstitev šole:

  1. mesto: Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor;
  2. mesto: Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana;
  3. mesto: Šolski center Celje – Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja;
  4. mesto: Šolski center Novo mesto, Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola;
  5. mesto: Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola Šolski center Kranj

Tekst: Breda Malenšek, Fotografije: Marjana Savić Krajnc, sekretarka Sekcije gradbincev OOZ MariborZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor