OOZ Maribor

Izjeme – Kaj še lahko delamo?

Podobno kot spomladi je vlada tudi ob zaostritvi jesenskega drugega vala epidemije sprejela Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je v veljavo stopil 24. oktobra 2020. Z njim je določila, katerega blaga in storitev se zaradi epidemije v odnosu do končnih potrošnikov v Sloveniji začasno ne sme ponujati ali prodajati. Zaustavitev poslovanja je močno prizadela številne dejavnosti obrtnikov in podjetnikov.

Izjeme

Vlada je z odlokom določila tudi vrsto izjem, tako so z delom lahko nadaljevali na primer cvetličarji, vrtnarji, avtoserviserji in vulkanizerji. Naša stanovska organizacija je na pobudo svojih članov takoj pristopila tudi k oblikovanju pobud za smiselno odpiranje dodatnih dejavnosti, ki v izvorni odlok še niso bile vključene. Tako je predlagala, da bi ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov lahko še naprej poslovali frizerji, kozmetiki, tekstilci, fotografi, čistilci in lastniki avtopralnic.

Izvajanje izjem v praksi

Ker so definicije izjem večinoma formalne, se pri njihovem izvajanju v praksi kaj hitro pokaže vrsta nedorečenosti o tem, kaj se res sme in kaj ne. Strokovne sekcije naše stanovske organizacije so zato takoj pristopile k reševanju številnih vprašanj svojih članov in v sodelovanju s pristojnimi organi svojim članom sproti pošiljale odgovore in pojasnila ter tolmačenja tako odloka kot izjem, hkrati pa raziskovala tudi zelo podrobne dileme delovanja posameznih dejavnosti, ki jih zakonodaja seveda ne more predvideti, v praksi na terenu pa kaj hitro pridejo v ospredje.

Tolmačenja strokovnih sekcij za posamezne dejavnosti

V nadaljevanju vam zato predstavljamo tolmačenja, ki so za posamezne dejavnosti nastala do sedaj, skozi čas in glede na izzive s terena, tolmačenja pa se bodo seveda še dopolnjevala, zato vas prosimo, da ste pozorni na spremembe in obvestila, ki jih prejemate od svojih strokovnih sekcij.

Splošno

Na tem mestu še enkrat izpostavljamo, da prepoved dejavnosti velja samo v odnosu do končnih potrošnikov, torej do neposrednih kupcev, torej fizičnih oseb, poslovanje med podjetji na t.i. B2B nivoju pa ni omejeno z ničemer.

Za določene projekte, predvsem v gradbeništvu, pa tudi velja, da se lahko zaključijo, če so bili začeti pred datumom uveljavitve novega odloka, torej 24. oktobrom 2020.

Za vse dejavnosti tudi velja, da lahko izjemoma opravijo storitev, če gre za druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Možen je osebni prevzem blaga in hrane na prevzemnih mestih in seveda vsa spletna prodaja!

Izjeme po dejavnostih

Izjeme v nadaljevanju so tolmačenja, ki so nastala od uveljavitve odloka, izjeme so živ organizem, zato jih spremljajte tudi v prihodnje, predvsem pa bodite pozorni na vsa obvestila, ki jih prejemate od svojih strokovnih sekcij.

Izjeme po sekcijah najdete TUKAJ

Vir: OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

20-04-2024

Sodni stolp, Pristan 8, 2000 MARIBOR, Hotel Maribor, Glavni trg 8, 2000 MARIBOR

15-04-2024

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor