OOZ Maribor

Izjeme pri karanteni, omejitve veljavnosti covidnih potrdil in spremembe protokola testiranja

Na novinarski konferenci dne 31.1.2022 o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec in pediater Denis Baš, ki so predstavili nekatere spremembe glede odrejanja karanten, veljavnosti PCT potrdil in testiranja.

Izjeme pri karanteni

Od 10. januarja 2022 velja, da so izjeme pri karanteni osebe, ki so prejele poživitveni odmerek, torej tretji odmerek cepiva proti covidu-19. Minister Poklukar je poudaril, da gresta vlada in stroka s to izjemo nasproti gospodarstvu in kritični infrastrukturi, saj se bo tako pomembno znižalo število odsotnih na delovnem mestu.

Izjeme pri karantene so:

  • osebe, ki so prebolele covid-19 v več kot 10 dneh in so bile cepljene z drugim odmerkom cepiva, ne glede na zaporedje prebolevnosti in cepljenja, in
  • osebe, ki so prebolele covid-19 v več kot 10 dneh in manj kot 45 dneh.

Od srede, 19. januarja 2022, veljajo tudi naslednje izjeme pri karanteni:

  • osebe zaposlene v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja. Te osebe morajo sedem dni po stiku vsakodnevno opraviti hitri antigenski test (HAG) ali se samotestirati na delovnem mestu. Prav tako morajo uporabljati masko FFP2 in o stiku izven delovnega mesta obvestiti delodajalca,
  • učenci, dijaki in študenti, če je do stika z okuženim prišlo pri pouku. Tudi oni se morajo vsak dan samotestirati pri pouku. V primeru, da je več kot 30 % učencev okuženih, gredo vsi v karanteno. Enako velja za vse obšolske dejavnosti.
  • predšolski otroci, razen če je v oddelku več kot 30 % okuženih s covidom-19.

Omejitve veljavnosti covidnih potrdil

Kot je bilo že več krat rečeno, se s 1. februarjem 2022 uveljavlja omejitev veljavnosti digitalnega covidnega potrdila o cepljenju na 270 dni, kot sledi:

  • cepljeni s poživitvenim odmerkom imajo neomejeno veljavno potrdilo. To so potrdila 3/3 in 2/1. Kot cepivo poživitvenega odmerka se upošteva samo mRNa cepivo (BionTech/Pfizer ali Moderna). Do danes se je s poživitvenim odmerkom cepilo 587.000 ljudi. Veljavnost digitalnih covidnih potrdil za otroke od 6 do 18 leta ni omejena.
  • Digitalno covidno potrdilo prebivalcev, ki so polno cepljeni (cepljeni z obema odmerkoma, vendar brez tretjega, poživitvenega odmerka) pa velja 270 dni od zadnjega cepljenja. To so potrdila 1/1 in 2/2. To pomeni, da morajo vsi, ki so se polno cepili do 1. maja 2021, prejeti tretji, poživitveni odmerek cepiva, da bi QR koda na njihovem PCT potrdilu veljala še naprej,

Cepljenim s prvim odmerkom cepiva v 180 dneh po prebolevnosti se prizna polna cepljenost že po enem odmerku cepiva.

Ker je Slovenija glede pravil za izdajo EU potrdila vezana na uredbo Evropske unije, se prebolevnost v povezavi s cepljenjem v kombinaciji, ki omogoča neomejeno veljavnost, prizna le v zaporedju, da je oseba najprej prebolela, nato bila pravočasno cepljena s prvim odmerkom cepiva in nato pa še z drugim odmerkom (P+C+C).

Spremembe protokola testiranja

Minister za zdravje Janez Poklukar je nadalje predstavil spremembe protokola testiranja, ki začnejo veljati jutri, 1, februarja 2022. Tako bo za potrditev okužbe s covidom-19 od torka, 1. februarja 2022, dalje dovolj pozitiven izvid hitrega antigenskega testa (HAG), PCR testiranje pa možno samo na podlagi napotila zdravnika. Minister je poudaril, da gre za začasen ukrep, ki bo veljal vse dokler bo virus covida-19 tako močno razširjen med ljudmi.

Slovenija s 1. februarjem 2022 uvaja tudi slovensko covidno potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa (HAG).

Razlika med potrdilom Evropske unije in novim slovenskim covidnim potrdilom je ta, da EU covidno potrdilo začne veljati enajsti dan po potrditvi pozitivnega rezultata hitrega testa (HAG), medtem ko bo slovensko covidno potrdilo začelo veljati sedmi dan, ali enajsti dan za osebe, ki izolacije niso skrajšale. Slovensko covidno potrdilo bo veljalo samo v Sloveniji.

Slovensko covidno potrdilo ne bo veljalo v drugih državah in ne bo veljalo za prehod državne meje.

Slovensko covidno potrdilo bo opremljeno s QR kodo, po naboru podatkov pa je enako digitalnemu covidnemu potrdilu EU o testiranju s hitrim testom (HAG) s to razliko, da bo na slovenskem potrdilu izpisano, da je bil rezultat hitrega testa pozitiven. Slovensko covidno potrdilo se bo preverjalo z isto aplikacijo kot EU covidna potrdila.

Direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec je predstavila delovanje zdravstva na primarni ravni, torej na ravni družinskih zdravnikov in izpostavila, da so imeli veliko več dela z bolniki, ki so bili okuženi z različico delta, medtem ko različica omikron ni tako agresivna, čeprav se o njej še ne ve vsega.

Pediater Denis Baš pa je v imenu primarnih pediatrov in šolskih zdravnikov povedal, da je nov način testiranja v trenutni situaciji najboljši in predstavlja varen način testiranja za otroke, ki so simptomatski ali asimptomatski in so pozitivni na okužbo covidom-19 na hitrih testih. Poudaril je, da bodo vsi otroci, ki imajo tveganja za hujši potek bolezni, ki so onkološki bolniki, otroci po transplantacijah, z imunskimi pomanjkljivostmi, ali s hujšimi srčnimi boleznimi ter dojenčki pod šestim mesecem starosti še naprej napoteni na PCR testiranje.

Vir: Vlada RS, OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

12-06-2024

SPOT svetovanje Podravje, Pobreška 20

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor