OOZ Maribor

Kompetence pri mladih na področju krožnega gospodarstva in podjetništva v prehranskem sektorjuSpoštovani člani Sekcije za gostinstvo in turizem (GOSTINCI in ŽIVILCI) OOZ Maribor,

s strani Mednarodnega instituta za implementacijo trajnostnega razvoja, Maribor smo prejeli članek z zanimivo raziskavo pod nazivom Kompetence pri mladih na področju krožnega gospodarstva in podjetništva v prehranskem sektorju. 

Evropska komisija navaja, da sta evropska gospodarska rast in generiranje novih delovnih mest odvisna predvsem od sposobnosti evropske politike, da podpira rast podjetij. Podjetništvo ustvarja nova podjetja, odpira nove trge in spodbuja uporabo novih znanj. Nadalje Evropska komisija spodbuja uvajanje in prehod h krožnemu gospodarstvu, ki prinaša velike gospodarske koristi, prispeva k inovacijam, rasti in ustvarjanju novih delovnih mest ob upoštevanju okoljskih zmogljivosti. Krožno gospodarstvo spodbuja trajnost in konkurenčnost na dolgi rok ter pomaga pri varčevanju stroškov evropske industrije, odpira nove poslovne priložnosti in ustvarja lokalno visoko kvalificirana delovna mesta. Področje prehrane je bilo opredeljeno kot prednostno področje, ki spodbuja krožno gospodarstvo. Evropska komisija je v letu 2019 poročala, da se vsako leto približno 20 % hrane, proizvedene v EU, izgubi ali zavrže, kar povzroča nesprejemljivo družbeno, okoljsko in gospodarsko škodo. Zato se je Evropska Unija zavezala k reševanju tega problema in postavljanju svojega prehranskega sistema na trajnostno pot.

Za uresničevanje teh idej so pristopili k izvajanju projekta Train-CE-Food, ki se osredotoča na pridobivanje inovativnih specializiranih kompetenc za mlade, predvsem, z željo, da jih opolnomoči za uporabo podjetniških veščin in miselnosti na področjih povezanih s krožnim gospodarstvom ter prehranskim sektorjem. Podjetniško izobraževanje dokazano naredi razliko, saj tisti mladi, ki gredo skozi podjetniške programe izobraževanja in usposabljanja, ustanovijo več podjetij ter po končani šoli v 15-20 %, običajno postanejo podjetniki. Tisti, ki se takšnih programov in usposabljanj ne udeležujejo postanejo podjetniki v relativno nizkem odstotku, in sicer le v 3-5 %.

V okviru projekta Train-CE-Food so izvedli raziskavo kompetenc pri mladih na področju podjetništva in krožnega gospodarstva v prehranskem sektorju, in sicer v šestih državah: Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Španiji, Malti in Cipru. V raziskavi je sodelovalo 328 posameznikov, kompetenčni vprašalnik pa je bil sestavljen iz 22 trditev, odgovori so obsegali 5-stopenjsko Likartovo lestvico.

Povezava do celotnega članka o projektu in izvedeni raziskavi kompetenc.

Avtorja članka sta mag. Darko Kovačič in Eva Žunec, mag. iz Mednarodnega instituta za implementacijo trajnostnega razvoja, Maribor.

Vir: Mednarodni institut za implementacijo trajnostnega razvoja, Maribor 

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor