OOZ Maribor

Mednarodna konferenca v Bruslju: »Prenos lastništva podjetij v alpskem prostoru«


Območna obrtno podjetniška zbornica Maribor je v sodelovanju z vodilnim partnerjem Združenjem zbornic iz regije Veneto (Italija) in sedmimi zbornicami iz Avstrije, Nemčije, Švice, Francije in Italije uspešno izvedla prvi del aktivnosti projekta CTEMAlp. Storitve OOZ Maribor na področju prenosa lastništva podjetij so tako pilotni primer v Sloveniji  In kreiramo nove storitve za člane zbornice.

Mednarodna konferenca »Prenos lastništva podjetij v alpskem prostoru«

V mesecu januarju 2017 je bila v Bruslju na predstavništvu dežele Bavarske organizirana konferenca na temo prenosa lastništva podjetij v alpskem prostoru, ki so se je poleg projektnih partnerjev udeležili tudi predstavniki Evropske komisije in nacionalnih institucij. Namen dogodka je predstaviti projekt in pridobiti potrebno podporo za trajno izvajanje aktivnosti na mednarodnem nivoju.

Na okrogli mizi regionalnih zbornic je sodeloval tudi predsednik OOZ Maribor Aleš Pulko, ki je podal informacije glede podpornega okolja na področju transferja podjetij v Sloveniji ter sodelovanja z nacionalnimi institucijami in ministrstvi. Ocena stanja je, da zbornica aktivno oblikuje nove podporne storitve ter, da v naslednjem letu v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarske dejavnosti in tehnologijo pričakujemo ureditev podpornega okolja v Sloveniji.Kaj načrtujemo v prvi polovici leta 2017

V letošnjem letu se bo zbornica posebej posvetila članom, ki bodo v prihodnosti prenesli svoje lastništvo podjetja/obrti na znane prevzemnike ali pa morda potrebovali pomoč pri njihovem iskanju. V ta namen bo v mesecu maju 2017 organizirana delavnica AlpCafe2, kamor bomo povabili strokovnjake s področja prava in vrednotenja podjetij, ki bodo podjetnikom nudili koristne nasvete kako se lotiti in izvesti prenos lastništva.

V prvi polovici leta bo na spletni strani OOZ Maribor dopolnjena rubrika Prenos lastništva podjetij. Tako bomo lahko aktivno začeli vnašati ponudbo lokalnim obrtnikom in podjetnikom ki iščejo svoje prevzemnike ali želijo kupiti podjetje v lokalnem okolju. Pomoč bomo namenili tudi lokalnim obrtnikom in podjetnikom, ki svojo obrt ali podjetje prenašajo na družinske člane.

V zaključni fazi dogovora je tudi oblikovanje transnacionalnih storitev sodelujočih zbornic, ki bodo podjetjem na voljo deloma brezplačno, nekatere pa proti plačilo. Podrobnejše informacije bodo objavljene na projektni spletni strani.

Mednarodna spletna platforma za prenos podjetij

V mesecu februarju 2017 je bila vzpostavljena spletna platforma na področju prenosa lastništva podjetij v državah alpskega prostora. Poleg borze ponudbe in povpraševanj so na voljo tudi informacije s primeri dobrih praks, opisi ter kontaktni podatki info toč ki so na voljo zainteresiranim kupcem ali prodajalcem.

Več informacij: http://www.business-transfer.eu/


Povabilo članom k sodelovanju

OOZ Maribor vabi svoje člane in člane celotnega sistema, ki se bodo v naslednjih letih srečevali z vprašanjem prenosa lastništva podjetja/obrti ali nakupu podjetja v tujini k sodelovanju. Skupaj z vsemi zainteresiranimi lastniki bomo definirali oblike pomoči, ki jo potrebujejo ter organizirali pomoč zunanjih in notranjih ekspertov. Kontaktna oseba pri zbornici je direktorica ga. Leonida Polajnar, e-pošta: leonida.polajnar@ozs.si , tel: 330 3510.ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor