OOZ Maribor

Nadgrajena različica mobilne aplikacije OstaniZdrav

Nadgradnja aplikacije #OstaniZdrav prinaša tri novosti: prva je možnost ustvarjanja QR kode za organizatorje in obiskovalce dogodkov, druga je možnost, da digitalna covid potrdila EU DCP shranimo na pametnem telefonu, kar omogoča tretjo novost, da na ta način lahko preverimo veljavnost svojih potrdil in izpolnjevanje pogojev v drugih državah.

POSNETEK

Funkcionalnosti, ki jih prinaša nadgrajena različica, zajemajo tri sklope, in sicer možnost ustvarjanja QR kode za organizatorje in obiskovalce različnih dogodkov z namenom zagotavljanja hitrega obveščanja in večje varnosti. Organizatorji morajo ob ustvarjeni QR kodi še vedno poskrbeti za spoštovanje in upoštevanje vseh zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2 in higienskih priporočil. Druga funkcionalnost nadgrajene različice omogoča nalaganje in hrambo potrdil za namen preverjanja izpolnjevanja pogojev PCT, to so EU digitalna covid potrdila (EU DCP). Kot zadnja novost pa je s hrambo EU DCP omogočeno tudi preverjanje njihove veljavnosti za namen prehajanja državnih meja s povezovanjem na spletno stran Re-open EU (https://reopen.europa.eu/sl/), ki ažurno objavlja pogoje za vstop v posamezne države članice EU, informacije o potrebnih dokazilih za izpolnjevanje pogojev PCT v državah članicah EU ter zagotavlja informacije o trenutni epidemiološki sliki v državah.

Aplikacija #OstaniZdrav je namenjena beleženju stikov med osebami, ki imajo nameščeno aplikacijo. Z aplikacijo so uporabniki na varen in anonimen način opozorjeni, da so bili izpostavljeni rizičnemu stiku. To opozorilo uporabnika obvesti, da je njegovo tveganje za okužbo povečano in ga spodbudi k še bolj odgovornemu ravnanju.

Aplikacija je namenjena osebam, ki prebivajo v Sloveniji in so starejše od 16 let. Za delovanje aplikacije se obdelujejo naključni dnevni ključi in oddajne kode (psevdonimizirani podatki), kar pomeni, da ne Nacionalni inštitut za javno zdravje ne Ministrstvo za javno upravo kot tehnični skrbnik aplikacije ne moreta na noben način iz aplikacije pridobiti podatkov o vaših stikih ali podatkov o tem, da ste okuženi, in ne moreta odkriti vaše identitete in lokacije. Aplikacija prav tako ne uporablja nobenih orodij za analiziranje uporabe aplikacije.

Ustvarjanje QR kode za organizatorje in obiskovalce dogodkov

Nova različica aplikacije omogoča prostovoljno in anonimno ustvarjanje QR kode za dogodke različne narave (prireditve, dogodki, obisk restavracij in trgovin, predavanja, predstave, koncerti ipd.) z namenom zagotavljanja večje varnosti za vse udeležence dogodkov in organizatorje. QR koda dogodka vsebuje zaščitene in varno ter anonimno shranjene podatke o dogodku (opis, kraj in čas trajanja dogodka). Organizator dogodka lahko ustvarjeno QR kodo namesti in natisne na vidno mesto dogodka. Prav tako lahko QR kodo organizator obiskovalcem prikaže na pametnem telefonu. Uporabnikom, ki opravljajo dejavnost z ustaljenim urnikom delovanja, priporočamo, da vsak dan izven delovnega časa ustvarijo novo QR kodo. Udeleženci dogodka elektronsko ali natisnjeno QR kodo skenirajo in so na ta način, v kolikor se kasneje pri prijavljenemu ugotovi potrjena okužba, obveščeni o možnem tveganem stiku.

Beleženje izpostavljenosti se na pametnem telefonu izvaja izključno od trenutka potrditve beleženja stikov, kajti evidentiranje stikov »za nazaj« ni mogoče. V primeru prejema informacije o potrjeni okužbi, je preverjanje te informacije z ostalimi stiki omejeno le na čas, ko aplikacija na posameznem telefonu dejansko deluje. Beleženje izpostavljenosti se iz dnevnika izpostavljenosti samodejno izbriše po 14 dneh.

V Dnevniku srečanj lahko osebe, ki imajo nameščeno aplikacijo, spremljajo srečanja, ki so jih ustvarile z ostalimi osebami. Dnevnik srečanj omogoča lokalno hrambo podatkov na pametnem telefonu o srečanjih v obdobju 16 dni.

Nalaganje in hramba EU DCP

V aplikacijo #OstaniZdrav je možno dodajati EU digitalna covid potrdila o cepljenju, prebolelosti in testiranju, ki štejejo tudi kot veljavna dokazila za prehajanje državnih meja. Potrdilo, ki ga osebe dodajo v #OstaniZdrav, ostane v pametnem telefonu, na katerem ima oseba nameščeno aplikacijo. Omogočeno je dodajanje potrdil zase in družinske člane.

Potrdilo EU DCP bo ostalim osebam vidno samo, če ga bo oseba, ki se udeležuje dogodka, pokazala organizatorju dogodka. Uporaba te funkcionalnosti je popolnoma prostovoljna. EU DCP lahko uporabniki aplikacije kadar koli izbrišejo, do takrat pa bodo shranjena v njihovih pametnih telefonih. Svetujemo, da vsak uporabnik poskrbi za varno hrambo svojih EU DCP in jih ne deli z drugimi osebami.

Druge pomembne informacije

Pomembno je, da imamo aplikacijo že predčasno nameščeno, ne glede na izpolnjevanje pogoja PCT.

Informacije o obveščanju o visoko tveganem stiku prek aplikacije #OstaniZdrav so dostopne na naslednji povezavi.

Vse informacije o aplikaciji, generatorju QR kod ter TAN kod najdete na naslednji povezavi.

Vir: NIJZ, OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor