OOZ Maribor

Nadomestilo plače ne pripada staršem otrok, ki se šolajo na daljavo

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je objavilo dopolnjeno pojasnilo glede uveljavljanja višje sile in zapisalo, da staršem, ki ne bodo dovolili samotestiranja otrok v šoli, ne pripada nadomestilo plače, saj niso podani razlogi za višjo silo.

Pojasnilo MDDSZ

“V primerih, v kolikor se starši odločijo, da se otrok ne bo samotestiral v šoli in se bo moral zaradi tega posledično šolati na daljavo, ni mogoče slediti razlagi, da je v tem primeru pri delavcu lahko podana višja sila zaradi obveznosti varstva v skladu z Zakonom o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ), saj ni podana zunanja objektivna okoliščina nemožnosti institucionalnega varstva, hkrati pa v tem primeru tudi niso izpolnjeni vsi elementi višje sile, kot so določeni v obligacijskih razmerjih.”

Delodajalec lahko delavcu v tem obdobju omogoči koriščenje letnega dopusta ali se z delavcem dogovori za neplačano odsotnost z dela.

Vir: MDDSZ, OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

2024-02-27

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR (kletni prostori)

2024-03-14

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR (kletni prostori)

2024-02-03

Sodni stolp, Pristan 8, 2000 MARIBOR

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor