OOZ Maribor

Nov Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji


Epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji se umirja, zato s sprejetjem Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji preneha veljati Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 25/20, 29/20, 32/20, 37/20, 42/20, 44/20, 47/20, 53/20, 58/20 in 59/20) in se tako ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekaterih storitev na področju turizma.

Tako ostane prepovedano ponujanje naslednjih storitev:

nastanitvenih obratov nad 30 sob,       

– nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja,

– wellness in fitness centrov,

– bazenov in vodnih aktivnosti,

– diskotek in nočnih klubov.

Kljub sproščanju ukrepov za zamejitev širjenja virusa pa morajo ponudniki blaga in storitev pri opravljanju dejavnosti strogo upoštevati pogoje za zajezitev in obvladovanja epidemije COVID-19. S tem Odlokom se tako določi, da je ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni stik s potrošniki in v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Opravljanje dejavnosti je mogoče le ob upoštevanju že obstoječih navodil, ki so objavljena na spletni strani NIJZ, saj gre pri vseh navodilih za spoštovanje enakih splošnih ukrepov, že obstoječa in objavljena priporočila pa se lahko smiselno uporabljajo tudi širše.

Z odlokom se ohranja minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure, kar ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih obratovalni čas na dan pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od 10 ur. Ti lahko obratovalni čas določijo v skladu s svojo poslovno odločitvijo, pri čemer upoštevajo, da so prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn ob nedeljah in dela prostih dnevih, zaprte.

V prodajalnah so vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni.

Ta odlok začne veljati 18. maja 2020.

Prispevek pripravila Maja Rigač, OZS

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor