OOZ Maribor

Novosti Odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS, v veljavi od 23. do vključno 29.8.2021

V Uradnem listu RS št. 132/21 je bil dne 20. avgusta 2021 med drugimi objavljen tudi novi odlok, ki zadeva ukrepe pri ponujanju blaga in storitev potrošnikom v RS (»odlok«).

Odlok bo veljal od 23. avgusta 2021 do vključno 29. avgusta 2021.

Novi ukrepi niso bili določeni. Obveznost testiranja v devetih dejavnostih (v storitvah higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, v igralnicah, igralnih salonih in prirejanju posebnih iger na srečo, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah in v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program) v primeru zaposlenih in drugih oseb, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom, in še niso bile cepljene oz. niso prebolele Covid-19, ostaja še naprej v veljavi.

Novost pa je predvidena v prvem odstavku 2. člena, kjer je določeno, da so dolžni PCT pogoj izpolnjevati samo zaposleni in druge osebe, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom in imajo s potrošniki neposreden stik. To pomeni, denimo, da direktor, ki v veliki večini primerov nima neposrednega stika s potrošniki, ne bo več dolžan izpolnjevati PCT pogoja zato, da lahko ponudnik zakonito opravlja svojo dejavnost.

Novost je tudi na novo določena obveznost ponudnikov blaga in storitev, da zagotovijo spoštovanje glede izpolnjevanja PCT pogoja:
i.    tako za potrošnike, ki se nahajajo v igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program ter v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač,
ii.    kot tudi za zaposlene in druge osebe, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom in imajo s potrošniki neposreden stik,
pri čemer se pogoj (PCT) v obeh primerih preveri že pred vstopom v prostor (v igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program ter v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač).

Pri gostinski dejavnosti je po novem določeno, da je treba upoštevati higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so namenjena izvajanju gostinske dejavnosti.

V novem odloku je bila v primerjavi s prejšnjim odlokom (Uradni list RS št. 129/21) črtana določba, ki spreminja frekvenco testiranja (na 48h za HAG in 72h za PCR), kar pomeni, da do vključno 29. avgusta 2021 ostaja obveznost testiranja na en teden.

Vir: OZS

Povezava na odlok.

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor