OOZ Maribor

Obrtniki in podjetniki z ministrom Mesecem o spremembah delovno-pravne zakonodaje


Obrtniki in podjetniki, člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, so 20.06.2023 na seji gostili ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Meseca. Z njim so se pogovarjali o spremembah na področju delovno-pravne zakonodaje, ponovno pa so izrazili nasprotovanje uvedbi možnosti 30-urnega delovnika. Opozorili so tudi na pomanjkljivosti novele zakona, ki določa evidentiranje delovnega časa.

Na seji je predsednik OZS Blaž Cvar uvodoma poudaril, da so se že na forumu obrti in podjetništva dogovorili, da bodo poglobili dialog z vlado. »Zato smo tudi povabili ministra, da se pogovorimo o spremembah zakona o delovnih razmerjih. Pogajanja trajajo že 10 mesecev. Poleg vprašanja glede 30-urnega delovnika, ki mu v OZS nasprotujemo, imamo pomisleke tudi pri predpisanem počitku 48 ur ter petdnevnemu oskrbovalnemu dopustu. Tudi obvezna božičnica v teh časih za nas ni sprejemljiva,« je dejal Cvar.

Minister Luka Mesec je najprej poudaril, da si želijo graditi odnos zaupanja in odpirati poti, da »bomo lahko iskreno komunicirali drug z drugim«. Glede sprememb zakona o delovnih razmerjih, pa je Mesec dejal, da se ta odpira v dialogu s socialnimi partnerji. »Odprli smo ga zaradi dveh evropskih direktiv. V tem mandatu bomo zakon odprli še enkrat,« je napovedal Mesec, ki pravi, da si želijo bolje urediti plačni model in trg dela. »Naročili smo raziskavo petih trgov dela v Evropi, v Avstriji, Nemčiji, na Češkem … Tokrat se pogovarjamo o evropskih direktivah in o nekaj predlogih iz koalicijske pogodbe. Božičnice ni več v predlogu, 30-urni delovnik pa ne bi bil obvezen. Nihče ne bo primoran, da se za to odloči. Nekatera podjetja to že delajo in želijo delavce s tem stimulirati. Gre pa za manjše spremembe zakona o delovnih razmerjih,« je članom UO OZS pojasnil Mesec.

Skupaj z ministrom se je seje UO OZS udeležil tudi državni sekretar Dan Juvan. »Direktiva predvideva pet dni oskrbovalnega dopusta. Nikakor pa ne gre za obvezni 30-urni delovnik, gre za to, da nekatera podjetja to želijo imeti in so sedaj v prekršku, ker te možnosti nimajo. Tretji sklop so predlogi našega ministrstva, in sicer zagotavljanje počitka v dveh dneh. Želimo si, da se delovni proces organizira tako, da delavcu omogočimo enkrat na mesec, da bi imel neprekinjen počitek dva dneva,« je pojasnil Juvan.

Predsednik Cvar je v nadaljevanju izpostavil pomisleke glede uvedbe možnosti 30-urnega delovnika. »Kar se tiče 30-urnega delovnika, je treba vedeti, da bo tudi za del javnega sektorja dolgoročno predstavljalo veliko težavo, saj se soočamo s pomanjkanjem kadra. Konkurenčnost delovnih mest na trgu dela bo povzročilo odklon mladih za določene poklice, kjer je prisotnost na delovnem mestu potrebna. To so zlasti storitvene dejavnosti. Čakajo nas tudi evidence delovnega časa. V OZS smo nasprotovali obveznemu elektronskemu evidentiranju delovnega časa. V praksi bo težko izvajati, kot to določa zakon. Dobili pa smo zagotovilo, da se bo to popravilo v podzakonskih aktih, če se ne bo moglo izvajati v praksi,« je dejal Cvar.

Podpredsednik OZS Peter Pišek pa je glede napovedi o obvezni božičnici dejal, da mora biti ta neobvezna in neobdavčena. »S takšnim predlogom bi se delodajalci zagotovo strinjali,« je je pojasnil Pišek.

Juvan je poudaril, da ne želijo prisilnega ukrepa skrajšanja delovnega časa. »Mehkejši ukrepi dajejo prostovoljno možnost, da delodajalci dajejo to možnost.« Pojasnil je še, da so  umaknili predlog o obvezni božičnici, saj so ocenili, da je to pretrd oreh.

Nestrinjanje z nekaterimi predlogi je na seji izrazil tudi Bogdan Oblak, predsednik OOZ Logatec. »Morate vedeti, da nismo vsi Marinblu, da z našimi delavci lepo ravnamo. Dobivamo pa občutek, da delodajalci, ki zaposlujemo, ne uživamo dovolj velikega zaupanja s strani odgovornih. Glede skrajšanega delovnika je problem, saj delavcev ni. Zaposlujemo tiste, ki jih morda pred tremi leti ne bi zaposlili. 30-delovni urnik bi na drugi strani pomenil večje potrebe po delavcih. Za Švico vem, da je za krajši delovnik tudi manjša plača. Stimulacija za zaposlene bi morala biti primerno obdavčena, pa bi bilo tega več. Želim si, da bi se začeli pogovarjati o četrtem odpovednem razlogu. Da če odnos med delavcem in delodajalcem ne funkcionira, kot v zakonu med možem in ženo, gresta dva narazen,« je izpostavil Oblak in pripomnil, da bo evidentiranje delovnega časa, sploh čas malice, predstavljalo birokratski problem v podjetjih.

Glede evidentiranja delovnega časa je predsednik OOZ Maribor Marko Gorjak dejal: »V tem tednu sem imel sestanek z IT podjetjem, ki bo imelo veliko težavo z evidentiranjem delovnega časa. Glavna težava je, da bi morali spremeniti celotno programsko opremo. To naj se uredi na način, da bo prostovoljno, sicer bomo povzročili nepotrebne težave v podjetjih.«

Mesec je ob robu seje dejal, da je treba najti kompromis med delodajalci in sindikati. »Kar pa se tiče naše gospodarske klime, se zavedamo, da je naše gospodarstvo vezano na Nemčijo, ta pa je v tehnični recesiji. Naš direktorat je začel pripravljati shemo skrajšanega delovnega časa, o kateri se bomo začeli pogovarjati v kratkem,« je še pojasnil Mesec. Po napovedih ministra bo predlog ZDR sicer zaključen v tednu ali dveh.

Vir:  OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor