OOZ Maribor

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS od 6.3.2021 do 12.3.2021

Vlada je izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, z veljavnostjo od 6. marca do 12. marca 2021, in ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije.

Z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva ter zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je vlada izdala nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Podaljšuje se obdobje veljavnosti obstoječega odloka, kar pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko ohranijo. Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v Obalno-kraški statistični regiji se ohranjajo izjeme na način, kot je določeno za rdečo fazo sproščanja ukrepov.

Dodatno pa se sprošča gostinska dejavnost priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov v statističnih regijah z ugodno epidemiološko sliko, kot je določeno za rumeno fazo sproščanja ukrepov. Ti regiji sta Posavska statistična regija in Jugovzhodna SlovenijaTa del odloka velja od 8. marca do 12. marca 2021.

Za opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov, veljajo naslednja pravila:

· Gostinska dejavnost priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov se sme izvajati med 6 in 19 uro.

· Gostje morajo zapustiti terase in vrtove najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega obratovanja gostinske dejavnosti.

· Dovoljena je postrežba le za mizami (sedeča postrežba) in ob upoštevanju razdalje med osebami 1,5 m in najmanj 3 metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe.

· Potrebno je zagotoviti odstranitev oziroma prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi (npr. Solnice, sladkor, začimbe, jedilni listi, igrače itd.) na način, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov.

· Največje število oseb, ki so lahko hkrati na terasi ali vrtu gostinskega obrata je določeno ob upoštevanju omenjenih razdalj. To število mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt.

· Potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo.

· Vstop gostov v zaprti del gostinskega obrata, je dovoljen samo za uporabo toaletnih prostorov. Na vidnem mestu poleg mila mora biti tudi razkužilo in v prostoru je potrebno nositi masko.

· Zaposleni in gostje morajo masko imeti nameščeno ves čas, medtem ko jo gostje lahko snamejo le ko sedijo za mizo.

· Prav tako veljajo vse ostale določbe iz odloka, kar pomeni, da se morajo zaposleni testirati 1x tedensko, oziroma veljajo izjeme za tiste, ki so bili cepljeni, ali so bolezen preboleli in imajo zdravniško potrdilo, ki to dokazuje.

· Pri izvajanju gostinske dejavnosti na terasah in vrtovih obratov se morajo upoštevati vsa predstavljena higienska navodila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so podrobneje določena v prilogi tega odloka in na vladnih spletnih straneh.

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor