OOZ Maribor

Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, v veljavi od 21. do 27.6.2021

Vlada je izdala Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 21. do vključno 27. junija 2021, in ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije.

Zaradi izboljšanja epidemiološke situacije glede novega koronavirusa je vlada sprejela nov Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Slovenij.

Z njim se ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Na območju celotne Slovenije se sproščajo vse dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, razen v nadaljevanju navedenih izjem z dodatnimi pogoji.

Do nadaljnjega pa ostaja obvezno testiranje zaposlenih (oz. cepljeni ali preboleli) za naslednje dejavnosti (v večini prejemnike tega e-sporočila ne opravljate eno izmed spodnjih dejavnosti)

  1. storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura),
  2. nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
  3. storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
  4. obratovanje igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo, pri čemer je lahko zasedenih do 75 % razpoložljivih igralnih mest,
  5. sejemska dejavnost,
  6. kongresna dejavnost,
  7. gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač (sem sodijo tudi slaščičarne in kavarne, torej ostaja pogoj obveznega testiranja zaposlenih).
  8. nastanitvene storitve,
  9. storitve nočnih klubov in diskotek od 5. do 24. ure

 medtem ko za vse ostale dejavnosti, ki niso naštete, testiranje zaposlenih od ponedeljka 21.6.2021 ni več obvezno!! Velja do vključno 27.6.2021.

V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki imajo PCT dokazilo. Ta pogoj ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v omenjenih prostorih.

Obratovalni čas je omejen le za dejavnosti nočnih klubov in diskotek in sicer z omejitvijo na čas od 5. do 24. ure, pri katerih je zahtevan tudi pogoj PCT za potrošnike.

Igralni saloni lahko ponujajo do 75 % razpoložljivih igralnih mest, pri opravljanju kongresne dejavnosti pa se število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči omeji do 75 % zasedenosti zmogljivosti sedišč, pri čemer mora biti med osebami eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Pri opravljanju gostinske dejavnosti ni več določena sedeča postrežba in omejitev štirih oseb za mizo, temveč le pogoj glede razdalje treh metrov med robovi miz. Zahtevano pa je upoštevanje vseh higienskih priporočil NIJZ.

V javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je še naprej potrebno zagotavljati 10 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 m2. Omejitev 10 m2 na posamezno stranko velja tudi v celotnem trgovskem centru.

Pri ponujanju in prodajanju blaga in storitev potrošnikom se še vedno smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ.

Vir: OZS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Povezava na odlok

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor