OOZ Maribor

OKROGLA MIZA :Kako (ponovno) vzpostaviti normalne razmere za poslovanje slovenskih podjetij v Avstriji. 15.12.2017

Težave slovenskih podjetnikov v Avstriji

Že nekaj mesecev se mariborski in slovenski obrtniki srečujejo s težavami pri poslovanju na avstrijskem trgu. Pogosto so izpostavljeni inšpekcijskim kontrolam, ki jim slede visoke kazni za drobne prekrške, celo za pravopisne napake v dokumentaciji. Z januarjem uvaja Avstrija strožjo zakonodajo in pogoje poslovanja za tuja podjetja. To pomeni, da se bodo razmere za delo naših obrtnikov in podjetnikov verjetno še poslabšale. V pomoč pri reševanju težav s predlogi za reševanje nastale situacije, s prizadevanji za vzpostavitev enakovrednih pogojev poslovanja z avstrijskimi in drugimi podjetji v Avstriji, je OOZ Maribor 15. decembra organizirala okroglo mizo na temo Kako (ponovno) vzpostaviti normalne razmere za poslovanje slovenskih podjetij v Avstriji. Dogodek, ki je bil medijsko izredno odmeven, je potekal v Izobraževalni dvorani Doma obrtnikov v Mariboru.

Na okrogli mizi, ki so se je udeležili številni obrtniki in podjetniki iz Podravja ter predstavniki podravskih OOZ, so sodelovali Aleš Pulko, predsednik OOZ Maribor, Rok Podlesnik iz podjetja Tlakovci Podlesnik, Frančišek Eder, predsednik Sekcije gradbincev pri OOZ Maribor, Maria Škof iz avstrijske odvetniške pisarne Grilc Vouk Škof ter Franc Stanonik, vodja Sektorja za storitve v Direktoratu za notranji trg na  Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in Gregor Malec iz Oddelka za zaposlovanje tujcev Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Uvodoma je predsednik OOZ Maribor Aleš Pulko izpostavil težave, s katerimi se vse pogosteje srečujejo slovenska podjetja pri delu v Avstriji. Gre za nesorazmerno visoke kazni za drobne prekrške, načrtno izvajanje inšpekcijskih pregledov naših podjetij in kaznovanje drobnih pravopisnih napak v dokumentih, ki predstavljajo osnovo za kaznovanje. Opozoril je na nove težave, ki čakajo naše podjetnike letos, ko v Avstriji stopi v veljavo strožji Zakon o preprečevanju plačilnega in socialne dampinga za opravljanje storitev tujih delavcev.

Maria Škof iz zamejske odvetniške pisarne, ki je v imenu preko 100 slovenskih podjetij že vložila pritožbe na evropsko komisijo, je povedala, da so zakonske spremembe nepravične, da je tolmačenje njenih določil dvoumno, upravna praksa diskriminatorska in višine kazni pogosto nesorazmerne s prekrškom.

In kako bo Slovenija pomagala svojim podjetjem. Franc Stanonik iz Ministrstva za gospodarstvo je povedal, da sodelujejo z obrtno zbornico in jim problematika ni nova. V kratkem naj bi minister za gospodarstvo avstrijskemu gospodarskemu ministru pismeno pojasnil težave slovenskih obrtnikov in podjetnikov in predlagal sprejetje meddržavnega dogovora o skupni in enakovredni razlagi pogojev poslovanja v Avstriji za slovenska kot za ostala podjetja, torej, da se določilo o odprtem trgu EU izvaja dosledno in da se upošteva evropske direktive ter se zagotovi enakopravno obravnavo vseh podjetij ne glede na to iz katere države EU prihajajo na avstrijsko tržišče. Obrtnikom in podjetnikom je obljubil podporo v obliki sistemskih rešitev problematike poslovanja naših podjetij v Avstriji. OOZ Maribor bo spremljala njihov trud in sprejete ukrepe in jih tudi sproti obveščala o težavah svojih članov pri poslovanju  v Avstriji.

 

 

dscn1287

Na okrogli mizi so sodelovali Aleš Pulko, predsednik OOZ Maribor, Rok Podlesnik iz podjetja Tlakovci Podlesnik, Frančišek Eder, predsednik Sekcije gradbincev pri OOZ Maribor, Maria Škof iz avstrijske odvetniške pisarne Grilc Vouk Škof, Franc Stanonik iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Gregor Malec iz Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

 

15585240_1178410525539521_873522477895771360_o

Dogodka so se udeležili številni obrtniki in podjetniki iz Podravja

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor