OOZ Maribor

OZS: Ne pristajamo na zapiranje ali omejevanje dejavnosti

Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na današnji seji razpravljali o aktualnih razmerah in sprejeli sklep, da OZS ne bo pristala na morebitno vnovično zapiranje ali omejevanje dejavnosti v primeru novega vala epidemije. Člani UO so se obenem zavzeli za to, da država čim prej omogoči brezplačno samotestiranje za zaposlene v gospodarstvu.

Predsednik OZS Branko Meh je uvodoma izpostavil zadovoljstvo, da je zbornica dosegla odpravo testiranj na 48 ur in da stroške testov krije država, ne delodajalec. »Kljub neugodni epidemiološki sliki, pa v OZS ne bomo pristali na morebitno vnovično zapiranje ali dodatno omejevanje dejavnosti. Poleg tega je testiranje zaposlenih časovno zamudno in moti delovne procese. Zato želimo, da vlada čim prej omogoči samotestiranje za zaposlene v gospodarstvu, prav tako pa naj krije tudi stroške teh testov,« je stališča UO OZS strnil Meh.

Upravni odbor OZS je obenem soglašal, da mora država v primeru dodatnih omejevanj gospodarstva nemudoma ponovno aktivirati protikoronske ukrepe, kot so denimo subvencioniranje čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa.

Tudi članica OU OZS Katarina Hohnjec je prepričana, da bi bilo ključno omogočiti samotestiranje zaposlenih, saj delavci sedaj v vseh mogočih vremenskih razmerah čakajo več ur v vrsti za testiranje. »V mojem podjetju je izmed 15 zaposlenih deset necepljenih. Testiranje vzame ogromno časa, kar moti delovne procese, obenem pa povzroča veliko nejevolje med delavci,« je pojasnila.

Da krize še nekaj časa ne bo konec, pa je prepričan Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. »Ukrepi se ne smejo spreminjati z danes na jutri, saj se moramo na to pripraviti. Predvsem pa morajo biti ukrepi smiselni in uresničljivi,« je poudaril Cvar, ki obenem trdi, da gostinstvo nikoli ni bilo vir okužb, kar kažejo tudi podatki Covid-19 sledilnika. »Zato tudi ne razumemo, zakaj PCT pogoj za gostinstvo in turizem. To namreč odvrača goste, kar pomeni tudi manjši dobiček podjetij,« je še poudaril.

Člani so na seji izpostavili tudi dileme delodajalcev, kaj storiti, če se delavec ne želi testirati ali cepiti. »Če bomo prisili delavce, da si sami plačajo teste, bo prišlo do množičnih odpovedi. Vendar pa delavce potrebujemo, zlasti v panogi gostinstva in turizma,« je dejal Drago Delalut, predsednik ZDOPS.

Tudi med prevozniki je zavrelo, ko se je izvedelo, da bo pogoj PCT morda tudi za prevoznike. »Vendar smo dosegli, da PCT pogoja v tej dejavnosti zaenkrat ne bo,« je dosežke zbornice predstavil Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri OZS.

Ob robu seje so člani opozorili tudi na ukrepe, ki so se sprejemali v času epidemije. Člani so bili soglasni, da morata stroka in vlada v prihodnje vse dejavnosti obravnavati enakopravno. »Prav tako pa se ne sme delati razlik med zasebnim in javnim sektorjem,« so prepričani člani UO OZS. Ob tem je predsednik Meh poudaril, da mu je predsednik vlade Janez Janša nedavno  zagotovil, da razlik med zasebnim in javnim sektorjem ne bodo delali.

Vir:  OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor