OOZ Maribor

OZS si bo tudi letos prizadevala za razbremenitve gospodarstva

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije si bo tudi v letošnjem letu prizadevala za razbremenitve gospodarstva, tako administrativne kot davčne. Z vsemi obremenitvami, kot so poudarili na današnjem srečanju z mediji, se v Sloveniji ustvarjata negativno vzdušje v gospodarstvu in nepredvidljivo poslovno okolje. Želijo pa si tudi novih vzpodbud.

Negativno vzdušje v gospodarstvu in nepredvidljivo poslovno okolje se po besedah predsednika OZS Blaža Cvara kažeta na način, da “odganjamo tisto, kar bi moralo biti v ospredju v naši državi, to so razvoj, dodatne investicije in vse, kar vodi k blaginji te družbe”.

Kot je poudaril Cvar, OZS večinoma zastopa majhne obrtnike in podjetnike, zato si bodo še naprej prizadevali, da bodo z resornim ministrom dosegli dogovor o regulaciji cen električne energije za mali poslovni odjem.

Za letošnje leto si sicer na OZS želijo pravega socialnega dialoga. “Dokler se OZS ne vrne v delovanje ekonomsko-socialnega sveta, si želimo, da se vendarle izpolni obljuba oz. napoved predsednika vlade, da se bomo dotlej mesečno pogovarjali o različnih temah in začeli celostno obravnavati vse napovedane reforme,” je dejal Cvar.

Direktor OZS Danijel Lamperger se je strinjal, da je treba zmanjšati birokracijo in finančno obremenitev podjetij, saj bi to na koncu pomenilo več davkov in ne manj. Ker ni posluha za izboljšanje razmer, po njegovem mnenju konkurenčnost poslovnega okolja v Sloveniji nazaduje.

“Logistika je tista, ki je živa in prva začuti upad ali pa rast gospodarstva,” pa je dejal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Po njegovi oceni je za njimi težko leto, vendar “je v našem sektorju vedno tako, ko rešimo en problem, se nam jih deset odpre”.

V letošnjem letu se bodo, kot je dejal Pišek, še naprej spopadali z nerešenimi problemi od lanskega leta, pri čemer si želijo tudi posluha politike. Pri tem je izpostavil digitalizacijo v sektorju, zeleni prehod in umeščanje logistične infrastrukture. Digitalizacija je po njegovi oceni zelo pomembna za varnost in pretočnost na slovenskih avtocestah.

Gospodarstvo v Evropi se ohlaja, v gradbeništvo pa ohlajanje pride z zamudo, kar se bo po oceni predsednika sekcije gradbincev pri OZS Zorana Simčiča pokazalo letos, zato od države pričakuje, da bo z razpisom investicij pokrila to luknjo. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo vlada, kot obljubljeno, začela graditi neprofitna stanovanja. “V tem letu bi bilo mogoče zgraditi okoli 1000 stanovanj, ampak bo treba hitro začeti,” je poudaril.

Simčič je izpostavil še pomen pomanjkanja kadra, ki se ga trenutno rešuje z delavci s Kosova. “Kader, ki je prišel s Kosova v zadnjem letu, je še ostal, zdaj pa bo ta kader šel naravnost v države, ker imajo večjo dodano vrednost in boljše pogoje, kakor jih imamo v Sloveniji,” je dejal. Simčič si zato želi, da bi država zagnala gradbeništvo in mu dala večji pomen.

 

Katja Dovžan, STA

Vir: Mira Črešnar, OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

20-04-2024

Sodni stolp, Pristan 8, 2000 MARIBOR, Hotel Maribor, Glavni trg 8, 2000 MARIBOR

15-04-2024

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor