OOZ Maribor

OZS skupaj z delodajalskimi organizacijami pozvala k čimprejšnjemu sprejemu predloga dohodninske novele

Reprezentativne delodajalske organizacije so danes ponovno pozvale poslance k čimprejšnjemu sprejemu predlaganih sprememb zakona o dohodnini. Zaposleni bodo glede na predlagane rešitve prejeli višje neto plače, kupna moč bo večja, gospodarstvo pa bo hitreje okrevalo, so enotne delodajalske organizacije.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) so predsedniku DZ Igorju Zorčiču in poslanskim skupinam že sredi januarja poslali skupen dopis, v katerem so izrazili podporo predlogu novele zakona o dohodnini.

Čeprav je bila druga obravnava predloga zakona s terminskim programom dela Državnega zbora predvidena že na 28. redni seji v mesecu decembru 2021, do danes še ni bila izvedena. Ker bi s sprejemom predlaganih sprememb Zakona o dohodnini zaposleni prejeli višje neto plače, kupna moč bi se povečala, gospodarstvo pa bi lahko hitreje okrevalo, delodajalske organizacije ponovno pozivajo poslanke in poslance k čimprejšnjemu sprejemu predlaganih sprememb.

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini določa višjo dohodninsko olajšavo, kar bi ob nespremenjenem strošku delodajalca prispevalo k višjemu neto izplačilu vseh zaposlenih in posledično tudi k povečanju kupne moči. To bi pomembno vplivalo na hitrejše okrevanje in rast slovenskega gospodarstva, kot tudi na zadržanje kompetentnega kadra na slovenskem trgu dela.

Našteti razlogi – višja neto izplačila zaposlenim, povečanje kupne moči, krepitev okrevanja in rasti slovenskega gospodarstva – so po mnenju delodajalskih organizacij zadostni in ustrezni argumenti za to, da je treba predlog zakona v Državnem zboru RS podpreti.

Predlogu novele medtem nasprotuje večji del opozicije, proti so tudi sindikati, saj da prinaša 800-milijonsko luknjo v proračun. Poslanci Levice so decembra predlagali razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o dohodnini, vlada pa je januarja sklenila, da temu nasprotuje.

Vir: OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

20-04-2024

Sodni stolp, Pristan 8, 2000 MARIBOR, Hotel Maribor, Glavni trg 8, 2000 MARIBOR

15-04-2024

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor