OOZ Maribor

OZS: Tudi samozaposlenim naj pripada nadomestilo v času karantene

Število karantenskih odločb se je v zadnjem času, zlasti zaradi poslabšanja epidemioloških razmer, bistveno povečalo. Povečale pa so se tudi stiske samozaposlenih, saj jim v času odrejene karantene ali karantene otrok ne pripada nikakršno nadomestilo. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zato na vlado naslovili prošnjo, da se to krivico nemudoma popravi.

»Samozaposleni so ponovno postavljeni v neenakopraven položaj. Karantena je namreč odrejena tudi samozaposlenim in otrokom samozaposlenih, ne zgolj zaposlenim. In če zaposleni dobijo nadomestilo za čas karantene ali karantene otrok, potem morajo enake pravice imeti tudi samozaposleni. Izpad dohodka v času karantene lahko privede do eksistenčnih stisk samozaposlenih, česar pa ne smemo dopustiti,« ob tem pojasnjuje predsednik OZS Branko Meh.

Medtem ko so torej zaposleni v času odrejene karantene in višje sile (karantena otrok) upravičeni do nadomestila plače po ZNUPZ, pa samozaposleni iz tega naslova nimajo nikakršnih pravic.

V OZS smo zato na vlado in pristojna ministrstva naslovili prošnjo, da nemudoma sprejmejo zakon, ki bo samozaposlenim pomagal in preprečil eksistenčne stiske. Predlog zbornice je, da se ponovno uzakoni nadomestilo v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka, podobno kot v PKP5, in sicer v višini 250 eur za vsako odrejeno karanteno oziroma za čas, ko samozaposleni ni zmožen opravljati dela zaradi višje sile (karantena otrok), vendar ne manj kot 250 eurov za 10 dni, 500 eurov za 20 dni in 750 eurov na mesec.

Vir:  OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor