OOZ Maribor

OZS vladi predlaga še dodatne izjeme od prepovedi

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je ob napovedi o zaprtju številnih dejavnosti vladi danes predlagala dodatne izjeme od prepovedi ponujanja in prodaje storitev in blaga. Da bi lahko še naprej poslovali, ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov, si želijo frizerji, kozmetiki, tekstilci, fotografi, čistilci in lastniki avtopralnic. Zadovoljni pa so cvetličarji, vrtnarji, serviserji in vulkanizerji, ki bodo lahko še naprej poslovali.

»Tudi obrtniki in podjetniki si želimo, da bi čim prej zajezili epidemijo in bi se naša življenja vrnila v normalne tirnice. Obenem pa si ne želimo, da zaradi posledic epidemije ugasnejo naša podjetja in delovna mesta,« poudarja Branko Meh, predsednik OZS.

Za vse tiste, ki jim bo vlada z odlokom prepovedala opravljanje dejavnosti, OZS zahteva, da se jim za čas zaprtja povrne vse fiksne stroške, celoten strošek nadomestil plač delavcem za čakanje na delo doma, temeljni dohodek nosilcem dejavnosti, prav tako pa naj se jim za ta čas zamrzne obveznosti do bank in lizing hiš. »Pričakujemo in verjamemo, da bo vlada upoštevala naše zahteve ter pomagala obrtnikom in podjetnikom s PKP6, podobno kot je za malo gospodarstvo poskrbela v prejšnjih protikoronskih paketih,« še dodaja Meh.

Kot je pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek na današnji novinarski konferenci, se z jutrišnjim dnem tako začasno prepoveduje ponudba in prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratih, igralnicah, gostinskih dejavnostih, frizerskih in kozmetičnih dejavnostih, bazenih, kinematografih, kulturnih ustanovah, fitnesih, avtopralnicah in podobno. Izjema so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, lekarne in drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice, vrtnarije, cvetličarne, bencinski servisi, banke, pošte …

Razmah dela na črno

Frizerji in kozmetiki pri OZS pa svarijo pred delom na črno, ko bodo saloni zaprli svoja vrata. Frizerske in kozmetične storitve se bodo po njihovem prepričanju, tako kot v času prvega vala spomladi, opravljale v zasebnih prostorih, kjer ne bo nikakršnega nadzora in ustrezne zaščite.

Vir: Mira Črešnar, OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

20-04-2024

Sodni stolp, Pristan 8, 2000 MARIBOR, Hotel Maribor, Glavni trg 8, 2000 MARIBOR

15-04-2024

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor