OOZ Maribor

OZS vlado pozvala k odprtju dejavnosti

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je danes na vlado naslovila pobudo za odprtje dejavnosti. Da bi lahko ponovno delali, si želijo frizerji, kozmetiki, cvetličarji, vrtnarji, trgovci, kemični čistilci, lastniki avtopralnic, gostinci, usnjarji, tekstilci, avtošole in drugi. Številne storitve se sedaj odvijajo na črno, brez vsakršnega nadzora nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov, s čimer še dodatno povečujemo tveganje za širjenje okužb s Covid-19.

»Številne dejavnosti so z odlokom zaprte že dva tedna ali celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se še ni izboljšala. To pomeni, da zaprtje večine obrtnih dejavnosti ni prineslo pričakovanih rezultatov. Z odprtjem dejavnosti pa bi zagotovili popoln nadzor nad izvajanjem zaščitnih ukrepov, po drugi strani pa bi preprečili delo na črno, kjer ni nikakršnega nadzora. S tem bi omejili tveganje za prenos okužb, posledično pa bi se zmanjšalo tudi število okužb. Zavedati se moramo, da z zaprtjem dejavnosti povzročamo ogromno gospodarsko škodo, ob tem pa ni nobenih dokazov, da so bile te dejavnosti kadarkoli viri okužb,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh. Da bi svoje delo lahko varno opravljali še naprej ob upoštevanju zaščitnih ukrepov, pa meni kar 97 odstotkov obrtnikov in podjetnikov, ki so sredi novembra sodelovali v anketi OZS.

Današnjo izjavo NIJZ, da se virus najbolj širi na delovnih mestih, pa predsednik Meh komentira takole: »Več kot očitno je, da delno zaprtje gospodarstva ni prineslo rezultatov in da ukrepi ne učinkujejo. Ostro pa nasprotujemo temu, da se sedaj išče grešnega kozla v delu gospodarstvu, ki sploh še lahko obratuje.«

V OZS predlagamo takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov ter podobnih dejavnosti. Prav na tem področju se odvija največ dela na črno in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Higienski standardi na tem področju so že sicer izjemno strogi, zato menimo, da se delo v salonih, ob upoštevanju strogih ukrepov NIJZ, lahko nadaljuje. Prav tako naj se omogoči opravljanje drugih dejavnosti za nego telesa (solne sobe, masažni saloni in savne, solariji), s čimer bi ne nazadnje razbremenili zdravstveni sistem.

Slovenski cvetličarji in vrtnarji so se znašli v neenakopravnem položaju, saj trenutno lahko cvetje prodajajo le v živilskih trgovinah, bencinskih servisih, poštah. Dejstvo je, da bi tudi v cvetličarnah in vrtnarijah lahko zagotovili ustrezne pogoje, kjer bi lahko prodaja potekala nemoteno, brez možnosti za širjenje okužbe. Pred nami je praznični čas in ljudje si želijo ob trenutnih ukrepih, ko so v glavnem doma, prijetno in okrašeno bivalno okolje, kar ne nazadnje zelo blagodejno deluje tudi na njihovo psihično stanje.

Vladi  predlagamo, naj med izjeme v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS vključi tudi manjše specializirane trgovine. Mali trgovci opozarjajo, da  bi lahko zagotovili ustrezne pogoje za varno prodajo oblačil, obutve in ostalih izdelkov v malih in pretežno specializiranih prodajalnah. Obenem menimo, da se v manjših prodajalnah lažje ohranja razdalja in omejuje stike med potrošniki, pri čemer je verjetnost okužb celo manjša kot v velikih prodajalnah trgovskih sistemov, ki nemoteno obratujejo tudi sedaj. Mali trgovci obenem opozarjajo, da gre za nelojalno konkurenco.

Za gradbeno dejavnost predlagamo, da se med izjeme doda dela na zunanjosti objektov (strehe, fasade, zunanje ureditve, prizidki, nadstreški, montaže ipd., skratka vsa dela, ki se opravljajo zunaj), saj je pri tovrstnih delih zelo majhna možnost prenosa okužbe. Vsekakor pa se bodo tovrstna dela izvajala brez stikov med potrošniki in izvajalci ter ob upoštevanju vseh previdnostnih ukrepov NIJZ. Prav tako predlagamo, da bi se med izjeme dodalo izvajanje del v praznih stanovanjih, saj tudi v tem primeru ne prihaja do stika med potrošnikom in izvajalcem del. Dela v praznih stanovanjih so vezana bolj ali manj na razna zaključna in obrtniška dela – slikopleskarska, keramičarska, tlakarska, mizarska, inštalaterska, montažna dela, ipd.

Predlagamo tudi odprtje kemičnih čistilnic in pralnic. Veliko ljudi namreč nujno potrebuje čista oblačila za vsakodnevno opravljanje dela. Kemične čistilnice in pralnice imajo že sedaj dobro higiensko prakso, prav tako ne prihaja do neposrednega stika s potrošniki. Obenem opozarjamo, da so v vseh sosednjih državah kemične čistilnice in pralnice odprte in  lahko nemoteno skrbijo za higieno prebivalstva.

Prav tako apeliramo, da se odprejo avtopralnice, kjer je zagotovljen minimalen možen stik s potrošniki. Poleg tega se v samopostrežnih avtopralnicah storitev opravlja na prostem, v tunelskih avtopralnicah pa stranka vozila sploh ne zapušča. Skladno z navodili mora stranka pred uvozom v avtopralnico ugasniti vse prezračevalne naprave in klimo v vozilu, s čimer  se onemogoči morebitno širjenje vodne meglice v vozilo. Poleg tega se v avtopralnicah uporabljajo tudi čistila in razkužila, kar zelo zmanjšuje možnost prenosa okužbe.

Predlagamo tudi odprtje usnjarske in tekstilne dejavnosti, ki so sicer zelo različne (od izdelave in popravila usnjenih izdelkov do šivanja vseh vrst oblačil, zaves in tehničnih tekstilij ter šiviljskih popravil), v večini pa je stik s potrošniki minimalen. Vse storitve se izvajajo na izdelku in ne na potrošniku, pri prevzemu pa je ob upoštevanju priporočil NIJZ možnost za prenos okužbe minimalna.

Delnega odprtja si želijo tudi gostinci. Menimo, da bi bilo bolj varno in predvsem bolj zdravo, da bi delavci pojedli topel obrok za mizo v lokalu, kot na primer v kombijih, kjer ni ustrezne razdalje, ali po gradbiščih, kjer je sedaj res hladno. Predlagamo, da gostinci lahko za zaključeno skupino delavcev omogočijo vsaj topel obrok v prostorih gostinskega lokala za mizo na toplem, ob te, pa poskrbijo za ustrezno zaščito, in da se delavci različnih podjetij ne mešajo med sabo. Glede na to, da so gostinci zaprti najdlje časa in epidemiološke razmere stagnirajo, ponovno poudarjamo, da gostinci nikoli niso bili vir okužb, zato apeliramo, da se omogoči delo vsaj na terasah lokalov ter za podjetja s pogodbami.

Poleg zgoraj naštetih, smo danes na vlado naslovili pobudo še za odprtje zlatarske in urarske dejavnosti, dejavnost avtošol, servis računalnikov in perifernih enot.

Vir: OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor