OOZ Maribor

OZS Vlado pozvala k takojšnjemu odprtju dejavnosti

Največja novoletna želja obrtnikov in podjetnikov je, da bi končno lahko spet delali. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je zato danes v imenu vseh slovenskih obrtnikov in podjetnikov Vlado ponovno pozvala k takojšnjemu odprtju storitvenih in obrtnih dejavnosti.

»Pri jutrišnjem odločanju o sproščanju ukrepov upoštevajte pozive obrtnikov in podjetnikov in odprite vse storitvene dejavnosti, saj je gospodarska škoda že zdaj ogromna. Če želimo preprečiti množična odpuščanja in zapiranja podjetij, moramo dovoliti temu ranljivemu segmentu gospodarstva, da lahko spet dela, seveda ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov,« je v pismu predsedniku Vlade Janezu Janši in ministru Zdravku Počivalšku med drugim zapisal predsednik OZS Branko Meh.

Dejstvo je, da ukrepi, ki so jih prinesli protikoronski zakoni, ne pokrivajo v celoti vseh stroškov, zato podjetja, ki so zaprta že več mesecev, ne morejo več zagotavljati preživetja podjetja in plačevati obveznosti.

OZS ob tem opozarja, da obrtne dejavnosti niso nikoli bile vir okužb. Tveganje za prenos okužb je celo manjše v majhnih podjetjih, saj imajo manj strank ali pa se storitev opravi celo brez stika s strankami (kemične čistilnice, avtopralnice, servisne dejavnosti, fotografske storitve itd.). Poleg tega pa se vse obrtne in storitvene dejavnosti izvajajo ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov in vseh priporočil NIJZ. Podjetja in obrtniki se obnašajo odgovorno, s svojim doslednim upoštevanjem priporočil pa so že večkrat dokazali, da so sposobni dejavnosti izvajati povsem varno.

Kljub večmesečnem zaprtju številnih dejavnosti se epidemiološka slika bistveno ne izboljšuje. Ob tem je treba poudariti, da se v predbožičnem času, ko so bile dejavnosti kratek čas odprte, epidemiološka  slika ni poslabšala! V OZS zato menimo, da je z vidika ohranjanja podjetij in delovnih mest ter za zajezitev dela na črno mnogo bolj smiselno, da so dejavnosti odprte. Na ta način preprečimo delo na črno, kjer se dejavnosti izvajajo brez vsakršnega nadzora in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov, hkrati pa podjetjem omogočimo delo in posledično preživetje. Dolgotrajno zaprtje bo prineslo tudi številne druge negativne učinke, med drugim izgubo kadra v številnih dejavnostih, zato moramo ukrepati takoj.

Stanje v malem gospodarstvu, predvsem v storitvenem sektorju, je resnično alarmantno, zato od vlade pričakujemo posluh in ukrepanje – torej takojšnje odprtje dejavnosti.

Vir: OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor