OOZ Maribor

OZS zadovoljna z regulacijo cene elektrike za mala, mikro in srednja podjetja


V  Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) smo zadovoljni z odločitvijo vlade dne 30.12.2022, da sprejeme uredbo o omejitvi cen elektrike za mikro, mala in srednja podjetja v prvi polovici 2023. Na nujnost regulacije smo v OZS opozarjali že dlje časa, saj je to edina rešitev za ohranjanje konkurenčnosti slovenskih podjetij.

»Ob zaključku leta je to zagotovo ena lepših novic, ki bo marsikateremu podjetju polepšala skok v novo leto. S predlagano rešitvijo reguliranih cen smo lahko, glede na celotno situacijo, zadovoljni,« ocenjuje predsednik OZS Blaž Cvar.

Razmere, kljub padanju cen, niso bile normalne, trg enostavno ni funkcioniral, zato smo v OZS zadovoljni, da je vlada končno prisluhnila argumentom gospodarstva, ki je vztrajno opozarjalo na nujnost regulacije kot edino razumno opcijo. Z današnjo odločitvijo je vlada presekala gordijski vozel.

Podjetja bodo lahko sedaj delovala pod podobnimi pogoji nabave elektrike, tako na domačem trgu kot v mednarodnem okolju. Temu, čemur smo bili priča – da je cena za MWh zanihala tudi za 100 EUR v roku treh dni – enostavno nismo mogli reči normalne tržne razmere. Hkrati bo regulacija cene pomenila tudi bistveno manj pritiska na likvidnostne težave, kot če bi podjetja plačevala po 400 EUR za MWh in nato preko administrativnega postopka čakala na subvencijo. Velika večina podjetij namreč tudi s subvencijo ne bi dosegla regulirane cene. V OZS smo nenehno opozarjali, da v takšnih razmerah podjetja ne želijo subvencije, vezane na nepotrebne birokratske postopke, ampak le vzdržno, torej regulirano ceno.

Seveda je cena, četudi regulirane električne energije, še vedno izredno visoka, a je s tem soočena večina držav EU in bo z njo vsaj na kratek rok potrebno preživeti. Sicer obžalujemo, da do tega spoznanja odločevalci niso prišli že prej, ko se je sprejemal Zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina.

A predvsem ministra Han in Kumer, ter v prvi vrsti seveda predsednik vlade dr. Golob, so zagotavljali, da če bo potrebno, bo prišlo tudi do regulacije. Treba je priznati, da so to obljubo sedaj končno tudi izpolnili.

Vir: OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor