OOZ Maribor

Podvajanja pomoči po ZPGOPEK ne bo, referenca bo mesečna poraba

Vlada je sprejela spremembe Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ZPGOPEK. Predlog sprememb je vezan na uredbo o najvišji ceni električne energije za mikro, mala in srednje velika podjetja (več o tem).

Predlog sprememb zakona je v tem, da je zaradi omenjene uredbe potrebno prilagoditi ZPGOPEK, in sicer tako, da ta ista MSP, ki imajo regulirano ceno električne energije, niso hkrati upravičena tudi do pomoči po ZPGOPEK za čas trajanja regulacije. Sprememba vpliva tudi na izvajanje ukrepov za ohranitev delovnih mest, saj so pogoji za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo vezani na pogoje pri pomoči za gospodarstvo, zato jih v prve pol leta ne morejo koristiti. MSP, ki uporabljajo tudi zemeljski plin ali tehnološko paro, pa so za ta dva energenta nespremenjeno upravičena do pomoči. Predlog zakona bo obravnavan po nujnem postopku.

Besedilo predloga zakona >>>

Vlada je spremenila tudi Uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja (več o tem). V spremembi uredbe je zapisano, da se kot referenca vzame mesečna poraba v obdobju od 1. julija 2021 do 30. junija 2022, v času, ko je bila poraba po epidemiji že normalna. Jasno je določeno tudi, da se upošteva referenčno porabo istega meseca  in to ločeno, za vsako tarifo posebej. Za odjemalce, ki so bili prvič priključeni po 1. juliju 2022, in pretekle porabe nimajo, se upošteva 90% dejanske porabe.

Povezana predhodna novica:

Vlada je z uredbo določila najvišje cene električne energije za MSP, ministrstvo pa pripravilo tudi pojasnil >>>

Vir:  OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

2024-02-27

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR (kletni prostori)

2024-03-14

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR (kletni prostori)

2024-02-03

Sodni stolp, Pristan 8, 2000 MARIBOR

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor