OOZ Maribor

Pomembna sprememba pri poročanju o odpadkih!

ARSO je nepričakovano spremenil interpretacijo o tem, kdo je konec marca obvezen poročati o odpadkih. Sprememba se nanaša na interpretacijo 29. člena Uredbe o odpadkih. Interpretacija, ki je veljala vsa leta do sedaj, je sedaj spremenjena tako, da je poročati obvezen tisti, ki izpolnjuje vse navedene pogoje in ne več le vsaj enega od njih.

Praktična posledica gre sicer na roke predvsem številnim malim podjetjem in samozaposlenim, ki ne dosegajo vseh pogojev, saj jim o odpadkih ne bo več potrebno obvezno poročati. Vsi ostali, ki ostajate zavezanci, pa poročate kot običajno.

Ker gre za pomembno spremembo, bodite nanjo pozorni. Na temo poročanja o odpadkih je bilo v zadnjem času na OZS izvedenih že več izobraževalnih seminarjev, v reviji Obrtnik podjetnik pa je o tem pravkar izšel tudi članekSprememba tik pred rokom za obvezno poročanje o odpadkih pa dosedanjo interpretacijo o tem, kdo je zavezanec, postavlja do neke mere na glavo.

Nova interpretacija ARSO:

Skladno z navodilom Agencije RS za okolje o odpadkih torej po novem poročajo samo tisti izvirni povzročitelji, ki presegajo vse tri pogoje iz 2. točke sedmega odstavka 29. člena Uredbe o odpadkih, kot so navedeni spodaj:

  • v letu 2020 so zaposlovali 10 ali več oseb in
  • je nastalo je 10 ton ali več odpadkov v letu 2020 in
  • je nastalo je 5 kg ali več nevarnih odpadkov v letu 2020.

Na ARSO so pojasnili še, da to velja za vse odpadke, tudi za odpadna olja pri avtoserviserjih, kjer se je do letos poročalo ne glede na nastale količine.

Novica, interpretacija, navodila in obrazci ARSO so objavljeni na njihovi spletni strani >>>

Vir: OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor