OOZ Maribor

Pozivi k odpravi neživljenjskih pogojev dela

Epidemije je konec, a neživljenjski pogoji dela ostajajo. Gostinci, frizerji in kozmetiki, združeni v sekcijah pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, zato ponovno pozivajo vlado in stroko, da odpravita neživljenjske pogoje dela in jim tako omogočita normalno in rentabilno poslovanje.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS opozarja, da so obstoječi pogoji dela na terasah in znotraj gostinskih lokalov neživljenjski. Zaradi strogih omejitev gostinci poslujejo le s polovično zmogljivostjo, torej je poslovanje nerentabilno. »Nemudoma naj se odpravi pogoj tri metre razdalje med mizami in omejitev štirih oseb za isto mizo. Odpravi naj se tudi pogoj PCT za vstop v notranjost gostinskih lokalov,« je v dopisu vladi in stroki med drugim pozvala sekcija. Na Hrvaškem pogoj PCT za vstop v notranjost gostinskih in nastanitvenih obratov ni potreben, v Sloveniji pa je. To po mnenju sekcije zmanjšuje konkurenčnost slovenskih gostincev, slovenske goste pa dobesedno »podimo« na Hrvaško.

Sekcija poziva tudi k odpravi omejitev obratovalnega časa, saj po 22. uri gostinci odslovijo goste, ti pa se potem družijo v zasebnih prostorih brez kakršnihkoli zaščitnih ukrepov. Sicer pa imajo tudi v sosednjih državah daljše obratovalne čase. Gostinci opozarjajo tudi na nelogičnost ukrepa, ki določa, da mora biti strežba sedeča. Na prireditvah in na prevzemnih mestih namreč gostje lahko stojijo in jejo, v gostinskem obratu pa ne.

Sekcija še vedno vztraja pri svoji zahtevi, da se v interventnem zakonu gostincem povrne obljubljeno nadomestilo za izpad prometa in subvencioniranje regresa.

Mož in žena še vedno ne smeta skupaj k frizerju

Tudi frizerji in kozmetiki opozarjajo na stroge in neživljenjske pogoje dela. Sekcija frizerjev in sekcija kozmetikov pri OZS sta zato vlado in stroko pozvali, da se nemudoma opravi pogoj 10 kvadratnih metrov na stranko. Na Hrvaškem je obvezna razdalja 1,5 metra med strankami, v Italiji pa en meter med strankami in en meter med posameznimi delovnimi mesti.

Sočasno pa naj se dovoli izvajanje storitev za člane istega gospodinjstva. Sedaj namreč mož in žena ne smeta biti skupaj pri frizerju na 10 kvadratnih metrih, kar je po mnenju sekcije absurdno.Živita namreč skupaj, pri frizerju pa »potrebuje« vsak svojih 10 kvadratnih metrov.

Kozmetiki in frizerji si obenem želijo, da bi lahko delali zgolj z zaščitno masko, ne pa še z zaščitnimi očali ali vizirjem. Zaradi tega je namreč slabša vidljivost, v poletnih mesecih pa je zaradi visokih temperatur nošenje vizirja in zaščitnih očal še toliko bolj moteče.

Omejitve v salonih onemogočajo frizerjem in kozmetikov poslovanje v polnem obsegu, s čimer se storitve izvajajo na črno, po domovih in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov. Ob tem v sekciji poudarjajo, da je higienska praksa v frizerskih, kozmetičnih in drugih salonih za nego telesa že ves čas, tudi pred epidemijo, na zelo visokem nivoju.

Vir: OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor