OOZ Maribor

Prehajanje meje , Vstop v Avstrijo , 20.12.2021Nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo

Vstop v Avstrijo:

POZOR: S 20.12.2021 veljajo zaostreni pogoji za vstop v Avstrijo: Brez obvezne karantene bodo lahko vstopili le cepljeni proti covidu-19 ali preboleli, ki bodo ob tem morali predložiti še negativen test PCR ali potrdilo o prejemu poživitvenega odmerka. Izjema velja npr. za dnevne migrante, ki morajo še naprej izpolnjevati pogoj PCT (3G) – prebolel, cepljen, testiran.

Za osebe, ki so bile cepljene oz. ki so prebolele COVID-19, je vstop v Avstrijo dovoljen. Velja:

 • Kot potrdilo o cepljenju se priznavajo uradni dokumenti v nemškem (Ärtztl. Zeugnis) ali angleškem jeziku (Health certificate) ali rumena izkaznica cepljenj, v katero je vnešeno cepljenje. Kot dokaz o cepljenju se upošteva tudi dokument izdan v nemščini ali angleščini (npr. rumena izkaznica za cepljenje) o cepljenju, ki ga je odobrila EMA ali je uspešno opravil postopek EUL WHO. Avstrija priznava cepiva proizvajalcev BionTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna in Sinopharm.
 • Kot potrdilo o preboleli bolezni COVID-19 se upoštevajo uradna ali zdravniška potrdila (npr. odločba o karanteni oz. izolaciji) v nemškem ali angleškem jeziku, da je oseba v preteklih 6 mesecih prebolela infekcijo z virusom SARS-CoV-2.
 • Več informacij najdete na uradni spletni strani TUKAJ.

Dodatno je za vstop v Avstrijo potreben:

 • PCR test, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa
  ALI
 • potrdilo o 3. cepljenju. “Booster”)

Ljudje brez PCR testa ali “Booster” cepljenja so predmet registracije (elektronska registracija Pre-Travel-Clearance) in se morajo držati domače karantene, dokler se ne prikaže negativen rezultat PCR testa. Karantena traja 10 dni, predčasno se lahko prekini z nagativnim testom do 5. dne dalje.

Nosečnice in osebe, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti, so izvzete iz zahtev 2-G in dodatnega PCR testa ali obnovitvenega cepljenja. Razlog za izjemo je treba dokazati z zdravniškim spričevalom. Todo za otroke veljajo tudi posebna pravila: Prosto do 12. leta, nato velja šolski test.

Naslednje skupine lahko še vedno vstopijo v državo brez kakršnih koli pogojev (dokazilo PCT ni potrebno):

 • tranzitni potniki ali prehod skozi Avstrijo brez postanka,
 • Izključno zaradi nujnih razlogov oskrbe živali ali v posameznih primerih zaradi kmetijskih in gozdarskih ukrepov,
 • osebe, odgovorne za vzdrževanje tovornega in potniškega prometa – to so tudi vozniki tovornjakov, ki se z osebnim avtomobilom pripeljejo do delodajalca v Avstrijo.

Pozor: Za te skupine so potrebna ustrezna dokazila, da lahko vstopite v Avstrijo brez zahteve po testu / karantene – (npr. za tranzitna dokazila, da potujete samo skozi Avstrijo, za tovorni promet, tovorne dokumente itd.).

»Pendlerji«

Za osebe, ki redno prehajajo mejo v Avstrijo ali iz Avstrije v Slovenijo zaradi dela, izobraževanja, zaradi družinskih zadev ali zaradi obiska življenjskega partnerja, veljajo zgoraj navedena pravila, vendar zadošča pri njih tudi negativni rezultat hitri antigenskega testa, ki je lahko star največ 24 ur. Prav tako za to skupino veljajo zgoraj omenjena dokazila o cepljenju oz. prebolelosti.

Predpisi veljajo za osebe, ki redno prehajajo mejo med Avstrijo in Slovenijo. Za osebe iz te skupine iz drugih držav veljajo eventualno drugi predpisi.

Med »pendlerje« sodijo sledeče skupine:

 • delovni migranti (dnevno, tedensko, vsaj 1x na mesec) – Pozor: za voznike za tovorni promet, ki prestopajo mejo z osebnim vozilom na poti do delodajalca v Avstriji veljajo zgoraj navedene izjeme za tovorni promet.
 • šolarji, dijaki in študenti
 • osebe, ki redno obiskujejo družinske člane ali življenjskega partnerja.

Testiranje

Avstrija:

Slovenija:

Dodatne informacije:

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor