OOZ Maribor

Projekt OOZ Maribor – C-TEM Alp, Pomoč pri prenosu lastništva podjetja- delavnica – AlpCafe

DSCN0116DSCN0132C-TEMAlp

Projekt OOZ Maribor – C-TEM Alp, Pomoč pri prenosu lastništva podjetja

Kako in komu prepustiti lastništvo podjetja ali obrti?

Tudi v Sloveniji se podjetniki in obrtniki srečujejo z vprašanjem kako naprej, kako in komu prepustiti lastništvo svojega podjetja ali obrti, ko se zaključuje njihova poslovna pot. Kakšna je realna vrednost njihovega podjetja ali obrti, na katere pravno formalne, davčne, kadrovske, premoženjske, poslovne posledice bodo pri tem naleteli. Ali naj podjetje oziroma obrt prodajo, oddajo v najem, za rento in komu. Pri reševanju teh in podobnih vprašanj, na katera slej ko prej naleti vsak lastnik podjetja ali obrti, bo s sodelovanjem v Projektu C-Tem Alp, lastnikom podjetij in obrtnih delavnic v prihodnje pomagala OOZ Maribor, ki je lani uspešno kandidirala na razpisu evropskega programa Alpski prostor 2014 – 2020, s projektom:C-Tem Alp, pomoč pri prenosu lastništva obrti in podjetja.

V projektu C-TEM Alp, kontinuiteta tradicionalnih podjetij v hribovitih območjih alpskega prostora, sodelujejo Združenje zbornic iz regije Veneto (Italija), kot vodilni partner v projektu in sedem zbornic iz Avstrije, Nemčije, Švice, Francije in Italije. OOZ Maribor bo projekt izvedla skupaj s strokovno podporo in pomočjo Mariborske razvojne agencije (MRA). S finančnimi sredstvi, pridobljenimi s kandidiranjem na razpisu, bo zbornica pomagala svojim članom pri prenosu lastništva podjetij in obrti.

Kot prvi korak pri izvajanju projekta je OOZ Maribor skupaj z MRA povabila na delavnico – AlpCafe, ki je bila 25. maja v prostorih OOZ Maribor, različne institucije, ki se ukvarjajo ali se pri svojem delu srečujejo z različnimi vidiki in vprašanji prenosa lastništva podjetij in ki jih navedena problematika zanima. Sestanka so se udeležili predstavniki OZS, ki se bo vključila v projekt, Štajerskega tehnološkega parka, Zavoda za zaposlovanje, Območne enote Maribor, OOZ Lenart, Pesnica in Maribor, podjetja Fininvest, ZDOPS, MRA – Toti Las, Agencije za trženje in podjetja Elektro Vena. Sestanka se je udeležil tudi predsednik OOZ Maribor Aleš Pulko, pozdravil predstavnike institucij in poudaril pomen projekta, ki bo v obrtniške storitve prinesel novo tržno storitev, svetovanje in pomoč pri prenosu lastništva podjetij in obrti. Tudi sam se je nedavno srečal s prenosom lastništva v podjetju, ki ga je prevzel od očeta in s tem povezanimi vprašanji in problemi.

Projekt C-tem Alp je v nadaljevanju predstavila direktorica OOZ Maribor Leonida Polajnar.

Poleg formalno-pravnega svetovanja članom zbornice, bodo aktivnosti zajemale tudi vzpostavitev spletne platforme s ponudbo podjetij, ki jih želijo lastniki lastniško prenesti in svetovanje pri iskanju interesentov za nakup. Projekt predstavlja priložnost za nove storitve zbornice, za katere že obstaja povpraševanje in jih bo zbornica lahko izvajala v sodelovanju z drugimi regijskimi partnerji tudi po zaključku projekta. Aktivnosti projekta so se pričele letos in bodo trajale do decembra 2018. V tem času bo zbornica skupaj z Mariborsko razvojno agencijo sodelovala pri organizaciji delavnic za zainteresirane podjetnike/obrtnike, pri promociji storitev transferja podjetij, vzpostavitvi skupne platforme za transfer podjetij na mednarodnem nivoju, organizaciji 12 info točk za vključevanje podjetij (kupci / prodajalci),  izvedbi praktičnih primerov prenosa podjetij in pripravi skupnega dokumenta – stališč za oblikovalce politik na EU in nacionalnem nivoju. Kot opazovalec bo v projektu sodelovalo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vladimir Rudl iz MRA je predstavil izkušnje držav EU s tega področja in spletne baze transferja podjetij v Evropi. V številnih državah EU obstajajo javni trgi za prenos podjetij, ki jih upravljajo vladne ali regijske organizacije, zbornice, včasih tudi v sodelovanju z zasebnimi organizacijami. Spletne borze s ponudbo in povpraševanji za transfer podjetij so se večinoma pojavile po letu 2000. Kot zelo zanimive je izpostavil primere iz Nemčije (www.nexxt-change.org), Avstrije (www.nachfogerboerse.at), Belgije (www.overnamemarkt.be), Francije (http://www.entreprises.cci-paris-idf.fr) in Nizozemske (www.ondernemingsbeurs.nl). Stopnja uspeha pri uspešnejših podatkovnih bazah se giblje okoli 25 odstotkov, kar pomeni, da eno od štirih podjetij na leto najde naslednika. Obstaja pa več različnih modelov in omejitev oglaševanja. Tako je oglaševanje v Avstriji neomejeno (za fizične osebe in podjetja), v Belgiji so objave oglasov omejene, v večini drugih držav pa je vnašanje oglasov dovoljeno posrednikom ali partnerjem iz mreže. Javne zbirke podatkov so brezplačne ali pa se za večmesečno oglaševanje zaračunajo le nizke pristojbine (nižje od oglasov v časopisih).

Svoje izkušnje in dileme, ki so jih s tega področja pri svojem delu zaznali, so nato predstavili predstavniki inštitucij, ki so se udeležili sestanka. Skupna ugotovitev je bila, da obstajajo potencialne možnosti sodelovanja, da lahko inštitucije, vsaka s svojega področja delovanja prispeva košček v mozaiku svetovanj in pomoči podjetnikom in obrtnikom pri prenosu lastništva podjetij in obrti. Obstaja namreč veliko aspektov pri prenosu lastništva od delovno pravnega, davčnega, kadrovskega, premoženjskega. Prisotni so se strinjali, da je prenos lastništva podjetij kompleksna problematika in opozorili, da je treba podjetnike in obrtnike osveščati glede pravočasnega razmišljanja o prenosu lastništva svojega podjetja ali obrti že mnogo prej, preden do tega pride. Pri tem, kako najti pameten izhod iz podjetja, ko pride za to čas, bo pri prenosu lastništva podjetij in obrti, obrtnikom in podjetnikom svetovala in pomagala OOZ Maribor s partnerji v projektu in inštitucijami, s katerimi sodeluje, da kot so poudarili v zaključku takrat, ko nehaš delati za svoje podjetje, začne podjetje delati zate.

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor