OOZ Maribor

Promocija obrtnih poklicev: OOZ Maribor je izvedla pilotni TEHNIŠKI DAN za učence mariborske osnove šoleTehniški dan s predstavitvijo obrtnih poklicev za osnovnošolce

Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor je v sklopu aktivnosti projekta SPOT svetovanje Podravje izvedla 8. novembra pilotni tehniški dan za učence vseh razredov Osnovne šole Toneta Čufarja Maribor. Pilotni tehniški dan je bil izveden z namenom promocije deficitarnih obrtnih poklicev in vajeniškega sistema v sodelovanju s srednjimi poklicnimi šolami v Mariboru, strokovnimi sekcijami zbornice in obrtnimi podjetji kot primeri dobrih podjetniških praks.Prvi del tehniškega dne je potekal skupaj za vse učence Osnovne šole Toneta Čufarja v Mariboru. V šolski telovadnici jih je najprej pozdravila ravnateljica šole Špela Derstvenšek, nato pa še predsednik OOZ Maribor Aleš Pulko, ki je poudaril pomen spoznavanja obrtnih poklicev s poudarkom na deficitarnih obrtnih poklicih. Otrokom nižje stopnje, to je od 1. do 5. razreda, so nato na šoli obrtniki na enostaven, praktičen in otrokom prijazen način predstavili poklice slikopleskar, zidar, kovinar-orodjar, cvetličar, frizer, kozmetik in gostinec.

Učenci od 6. do 9. razreda pa so se glede na svoje zanimanje odpeljali na obisk ene od štirih srednjih poklicnih šol in sicer na Srednjo lesarsko in gozdarsko šolo, Tehnični šolski center Maribor, Srednjo šolo za oblikovanje ter Srednjo šolo za gostinstvo in turizem, kjer so jim predstavili izobraževalne programe in aktivnosti posamezne šole. Po obisku srednjih poklicnih šol so učenci višjih razredov osnovne šole obiskali podjetnike kot primere dobrih praks. Na podlagi informacij o izobraževalnih programih poklicnih srednjih šol in na podlagi praktičnega spoznavanja obrtnih poklicev v podjetjih kovinarske, lesne, gostinske in ostalih dejavnosti so ugotavljali, da je lahko delo v teh strokah zanimivo in celo zabavno, ter da se bodo lahko po tako celovitem spoznavanju obrtnih poklicev mnogo lažje odločali za svojo poklicno pot. In kot so na primer povedali učenci, ki so sodelovali pri pripravi pice v Pizzeriji Črni Baron Marjana Vidoviča v Malečniku, ni bilo med njimi nikogar, ki bi bil v tistem hipu v življenju raje kaj drugega kot gostinec.

Pilotni projekt tehniški dan je bil pri osnovnošolcih odlično sprejet. Bil je poučen, nevsakdanji in zabaven dogodek, zato ga bodo na OOZ Maribor skušali ponoviti čim večkrat na različnih osnovnih šolah in zajeti čim večje število osnovnošolcev, ki se bodo na podlagi informacij s strani predstavnikov osnovne šole, srednjih poklicnih šol in podjetij – primerov dobrih praks lažje odločali kam in kako naprej na poklicni poti.

Ravnateljica OŠ Toneta Čufarja iz Maribora Špela Derstvenšek je ob tem povedala, da imajo na šoli vsako leto tehnični dan s predstavitvijo poklicev, da pa je bil ta tehniški dan letos nekaj posebnega. Skupaj z obrtno zbornico, delodajalci, s srednjimi poklicnimi šolami in starši njihovih učencev so imeli pripravljen izredno poučen in zanimiv dan, saj so bili otroci aktivno vključeni v predstavitve obrtnih poklicev in nad njimi navdušeni. Tak način predstavitve in promocije deficitarnih obrtnih poklicev zato priporoča tudi drugim osnovnim šolam.Vsem sodelujočim obrtnikom, podjetnikom iskrena zahvala!

Aleš Pulko – Pulko ventili Ruše d.o.o., Marko Gorjak – Orodjarstvo Gorjak d.o.o., Dejan Alfirević – Tehnomontaža d.o.o., Leon Emeršič – Emeks Vzmeti d.o.o., Dejan Rojko – Cvetličarna Zvonček, Marjan Vidovič  – Gostilna Črni Baron, Davor Bračič – Gostilna Karla, Smiljan Škarica in Meggy Vidovič – Frizerski studio Smiljan,  Dušan Fidler – Splošno mizarstvo Fidler, Nives Versa – Kozmetični salon Beauty, Boštjan Jagrinec- Frizerski salon Buhair, Tadej Vidovič – Megalos gradnje d.o.o., Goran Širovnik – Mizarstvo Zlatorog d.o.o., Iztok Kamenski – Akademija Jub d.o.o., Tanja Tomažin – Prima filtertehnika d.o.o., Tanja Hanžel – Kozmetični salon Comfort, Mateja Papež – Kozmetični studio Sonček, Nataša Skok – Hotel Mercure Maribor City Center, Teja Peček – BK TV d.o.o. in Melita Zafošnik.

Iskrena zahvala sodelujočim srednjim šolam!

Srednja šola za oblikovanje, Srednja šola za gostinstvo in turizem, Srednja lesarska in gozdarska šola in Tehniški šolski center Maribor.

Iskrena zahvala tudi šoli gostiteljici: ravnateljici Špeli Drstvenšek, Urški Bertoncelj in vsem zaposlenim iz Osnovne šole Toneta Čufarja Maribor.

Ob nagovoru ravnateljice Špele Drstvenšek in predsednika mariborske zbornice Aleša Pulka so otroci nestrpno čakali na začetek tehniškega dne.

Otroci od 1. do 5. razreda so v učilnicah šole skozi interaktivne delavnice spoznavali razne poklice.

Delavnica, kjer so otroci spoznavali gradbene poklice, je potekala na gradbišču v bližini šole. Otroci so lahko spremljali tudi izvedbo betoniranja plošče nove hiše.

Predstavitev programov in aktivnosti na srednji šoli Tehniški šolski center Maribor.

Po obisku srednjih šol so otroci obiskali primere dobrih praks – v Pizzeriji Črni Baron so si pripravili svojo pico.

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor