OOZ Maribor

Razočarani nad vsebino interventnega zakona

Iz zadnje verzije interventnega zakona so žal izključili pomembne ukrepe, ki bi najbolj prizadetim panogam pomagali pri okrevanju po epidemiji. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zato pričakujemo dopolnitev zakona in hkrati oblikovanje novega PKP9, s katerim bi pomagali tudi vsem ostalim panogam, ki so bile z odlokom zaprte ali omejene več mesecev.

»Po srečanju z vlado minuli petek na Brdu pri Kranju smo imeli pozitivne občutke. Zato je nezadovoljstvo z zadnjo različico interventnega zakona še toliko večje. Apeliramo na vlado, da v zakon ponovno vključi nekatere ukrepe pomoči, ki so nam bili obljubljeni. Stanje v malem gospodarstvu namreč ni rožnato, številni obrtniki in podjetniki pa zaradi omejitev še vedno ne delajo v polnem obsegu. Zavedati se moramo, da je gospodarstvo tisto, ki bo Slovenijo potegnilo iz krize. Zato je pomoč gospodarstvu tako pomembna,« ob tem poudarja predsednik OZS Branko Meh.

OZS tako predlaga, da se v zakon ponovno vključi enkratni dodatek za turizem. Predlagamo, da se ukrep razširi na vse dejavnosti, ki jim je bilo poslovanje onemogočeno ali otežkočeno vsaj tri mesece v letu 2021. Upošteva naj se izpad prometa v višini 20 %, saj bi pogoj 65 % zajel le nekaj posameznikov.

Obenem naj se do konca leta 2021 podaljšata ukrepa subvencioniranja čakanja na delo in mesečni temeljni dohodek. Do pomoči naj bodo upravičene tudi osebe, ki so davčni dolžniki postali zaradi posledic epidemije (torej je dolg nastal po 13. 3. 2020).

OZS in sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS sta si že od samega začetka prizadevali za subvencioniranje regresa, vendar pa si želimo, da bi bilo izplačilo junija in ne šele jeseni. Sekcija je za pomoč panogi gostinstva in turizma, ki sta bili zaprti več kot osem mesecev, predlagala tudi začasno znižanje DDV.

Sprejetje PKP9

V OZS pozivamo tudi k oblikovanju devetega protikoronskega paketa (PKP9), v katerega bi vključili ukrep, da bi vsem prizadetim dejavnostim, ki so bile zaprte ali omejene več kot tri mesece, povrnili nadomestilo za izpad prometa.

Še vedno smo mnenja, da podjetjem ne bi bilo treba vračati državne pomoči, če so ta poslovala uspešno. Ta sredstva naj podjetja raje namenijo v raziskave in razvoj ali za nagrade zaposlenim.

Podaljšanje obstoječih moratorijev kreditov vsaj do aprila 2022

Ker poslovanje mnogih še ni na ravni pred epidemijo in najbrž še nekaj časa ne bo, predlagamo podaljšanje moratorijev kreditov do aprila 2022. Banke namreč svojim komitentom, ki želijo podaljšati kredite, odgovarjajo, da brez zakonodajne podlage tega ne morejo storiti.

Vir: OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor