OOZ Maribor

(R)evolucija gostinstva z vprašanji, izzivi in smelimi koraki v prihodnost


Včeraj smo na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem izvedli prvo konferenco gostinstva in turizma, na kateri smo odprli vprašanja na temo, kaj prinaša revolucija oziroma evolucija gostinstva.

(R)evolucija v gastronomiji in turizmu v sedanjem času odpira vrsto vprašanj in išče odgovore na področju rokovanja z gosti, kaj bo jutri na krožniku, kakšna je postrežba pijače, s poudarkom postrežbe in spoštovanja do pitne vode in lokalnih vin, lokalne hrane in ustvarjanje privlačnih lokalnih jedilnikov, kako ravnati s prehranski odpadki in kako ohraniti kadre ter pritegniti sveže ideje, ljudi in predvsem kako sodelovati.

Torej ne samo, kakšni so gostitelji do svojih gostov, ki iščejo inovativnost, ustvarjalnost, domačnost, izvirnost, ampak tudi reševanje težav, ki jih imajo gostinci, izzivi, kako ohraniti kadre, kako jih na novo pridobiti in poskrbeti za kakovost storitev.

Uvodni pozdrav in izhodišča so pred našim velikim občinstvom delili predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak, predsednik Obrtno-podjetniške  zbornice Slovenije Blaž Cvar, direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem dr. Tanja Angleitner Sagadin, generalna direktorica Direktorata za turizem MGTŠ Dubravka Kalin in vodja sektorja R&R pri STO Barbara Zmrzlikar. Prijazno jih je nagovorila direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Leonida Polajnar.

Na sami konferenci je moderator Miha Bratec, višji predavatelj predavatelj na Fakulteti za Turistične študije Turistica, Univerza na Primorskem. Njegovi gostje so Matevž Frangež, državni sekretar pri Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport za področje turizma, Manca Grbič, Gostilna Vernik iz Ruš, Aleš Budja, gostišče Pri Karlu iz Maribora, Emil Juvan, izredni profesor na Fakulteti za Turistične študije Turistica, Univerza na Primorskem, Mojca Polak iz Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, Gašper Puhan, Galerija okusov, Janja Viher, predsednica Sekcije za gostinstvo in turizem pri OOZ Maribor, ter Borut Cvetkovič iz Radgonskih goric.

Ključno sporočilo je bilo, da smo izpostavili, da se lahko privabi gostje z inovativnostjo, ustvarjalnostjo, kakovostjo. Vsaka regija v Sloveniji je zelo specifična, še posebej v gastronomiji. Tako se na Štajerskem čuti vpliv avstro-ogrske, na Primorskem pa italijanski vpliv.  In prav vsa ta bogatost, pestrost delata Slovenijo še bolj zanimivo. Potrebno je dvigniti kakovost na ravni celotne Slovenije.  Tudi to, da se je z Michellinom ustvarilo vrhunske zvezde, “zdaj pa je treba, da vsi skupaj zavihamo rokave in uredimo to, kar je pod tem. Se pravi: dobro, pristno, trajnostno, lokalno kulinariko. Ker to je tisto, kar bo gost, ki pride zaradi michelinke, hotel jesti drugi, tretji in četrti večer. Nekih sedemhodnih degustacijskih menijev s cenami od sto do dvesto evrov pač človek ne je vsak dan, tudi tisti, ki ima neomejeno količino denarja”.

Mi moramo nahraniti gosta dobro in tako, da mu predajamo svojo tradicijo in svojo kulturno izročilo naprej in hkrati tudi brbončice zadovoljimo.” In Maribor je prestolnica kulinarike in smo v zelo konkurenčni regiji, kjer je gostoljubnost na zelo inovativni in kakovostni ravni. A kriza kadrov je iz dneva v dan večja, zato moramo začeti že prej z vzgojo otrok in prenosom znanj in dobrih izkušenj na vseh ravneh. Ponosni moramo biti na svoje attribute in da sprejmemo filozofijo “Manj je več”. Le to lahko podpremo z inovativno, domačo in pristno kulinariko.

Vsega tega, brez povezovanja ne moremo doseči, zato je cilj 1. Konference gostinstva in turizma izpostavila ravno dejstvo, da imamo v regiji znanje, izkušnje, odlične ponudnike, institucije in orodja promocije. A včasih pozabimo na kakšno unikatnosti in drugačnost, ki bo nadgradila obstoječo ponudbo in ponudila širši spekter obiskovalcem. Zato se skupaj soočamo z izzivi s kadri, davčno zakonodajo, z investicijami, vizijo in gradnjo učinkovitih integralnih turističnih produktov, ki sledijo strategiji destinacije in poslovnim načrtom poslovnih subjektov, ki uspešno in z izzivi delujejo pod okriljem Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor in Obrtno-podjentniške zbornice Slovenije, s podporo resornega ministrstva in panožnih sekcij.

Vse se začne in konča pri gostoljubnosti, srčnosti in pozitivnem odnosu do gosta. “Z dobro voljo in strokovnostjo se da marsikaj narediti, s skupnimi močmi in povezani, pa največ.

Se vidimo na 2. konferenci gostinstva in turizma in gremo revolucionarno v evolucijske premike.

Janja Viher,

predsednica sekcije za gostinstvo in turizem OOZ MariborZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor