OOZ Maribor

Sporočilo za javnost: RAVNANJE S PITNO VODO ZAHTEVA ODGOVORNEJŠI PRISTOP  TUDI V TURIZMU IN GOSTINSTVU


SPOROČILO ZA JAVNOST

RAVNANJE S PITNO VODO ZAHTEVA ODGOVORNEJŠI PRISTOP  TUDI V TURIZMU IN GOSTINSTVU

 

70 % svetovne porabe vode odpade na kmetijsko dejavnost, večinoma za namene namakanja. Industrija predstavlja 20 % celotne porabe, preostalih 10 % si lastijo gospodinjstva, vendar je pomembno izpostaviti, da se le 1 % uporabi kot pitna voda. Do leta 2050 bo svetovno prebivalstvo naraslo za okoli 2 milijardi ljudi, posledično analize kažejo, da bi potrebe po vodi lahko narasle tudi za 30 %. S pitno vodo moramo ravnati bolj odgovorno, tudi v storitveni panogi gostinstva in turizma.

Partnerja v evropskem projektu Flagship Products, Zavod za inovativnost in podjetništvo ter Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor v sodelovanju s Sekcijo za gostinstvo in turizem pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor sta 18. 11. 2019 izvedla konferenco, na kateri so spregovorili o novih perspektivah rabe vode v turizmu in gostinstvu.

Na konferenci so sodelovali:

  • Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije:  Postrežnina in način ravnanja z vodo v gostinskih lokalih.
  • mag. Danilo Burnač, direktor podjetja Mariborski vodovod d. d.: Kakovost mariborske vode in projekt »KAPLJICA«.
  • Janja Viher in Marko Kac, Zavod za inovativnost in podjetništvo: Voda kot vodilni produkt v turizmu in gostinstvu.

Predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je spregovoril o izzivih pri ravnanju s pitno vodo v gostinskih obratih, kako je s sistemom njene postrežbe oz. postrežnine in kakšna je vloga obrtne zbornice Slovenije pri promociji in ozaveščanju o pomenu in rabi pitne vode za goste in obiskovalce.

Mag. Danilo Burnač je v svoji predstavitvi poudaril pomen in odgovornost Mariborskega vodovoda za oskrbo s pitno vodo območja 16 podravskih občin, ki dnevno oskrbi več kot 165.000 prebivalcev.

Podjetje je v sodelovanju z Sekcijo za gostinstvo in turizem OOPZ Maribor pripravilo izhodišča za promocijo zdrave vode v gostinskih in turističnih obratih s predstavitvijo primerov poenotenih vrčev, stekleničk in kozarcev za postrežbo vode iz pipe in pri tem izpostavil veliko prednost v kakovosti mariborske vode, ki priteče iz pipe.

Izziv odgovorne rabe vode je pomemben vidik projekta Flagship Products, ki je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija 2014-2020. Eden ključnih ciljev projekta je v kombinaciji z vodilnimi produkti razviti nove turistične ponudbe in s tem ustvariti izjemna počitniška doživetja, ki so edinstvena.

Predvideni rezultati projekta so krepitev ozaveščenosti o regionalnih posebnostih, nova sodelovanja, novi moduli usposabljanja, nove ponudbe produktov in doživetij v povezavi z vodilnimi produkti in zlasti novi turistični obiskovalci regije.

Utrinki PozdravTV.si s konference v avstrijski Radgoni v mesecu oktobru, so bili predstavljeni tudi na konferenci v Mariboru (https://www.youtube.com/watch?v=mHqJeehcsGg).

Ob zaključku konference so prisotni strnili misli z izpostavljenimi ključnimi vprašanji in izzivi o rabi vode v turizmu in gostinstvu ter o tržnih možnostih in priložnostih.

Prihodnost odgovorne rabe vode v gostinstvu in turizmu je nujna. Vsak izmed ponudnikov, kakor seveda vsak posameznik lahko in mora postati ambasador pri promociji odgovorne rabe vode in skozi zgodbe, vsakdanjo promocijo, s poudarkom o njeni kvaliteti graditi na ciljno usmerjeni ozaveščenosti o njenem pomenu za življenje.

Druga javna predstavitev projekta Kapljica na nacionalni ravni se bo izvedla v sklopu 12. Srečanja gostincev v Portorožu, dne 26.11. 2019. Naj bo naš regijski glas tudi nacionalen.

Več informacij:

Ga. Leonida Polajnar; direktorica Območno obrtno-podjetniške zbornice Maribor (leonida.polajnar@ozs.si)

G. Marko Kac, Zavod za inovativnost in podjetništvo (marko.kac@zipiie.eu)

Ga. Janja Viher, Sekcija za gostinstvo in turizem pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor  (janja.viher@zipiie.eu)

Ekipa Območno obrtno podjetniške zbornice Maribor in Zavod za inovativnost in podjetništvo

                     

Foto: Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor & ZIPZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor