OOZ Maribor

SPOT članek: Pametni tahografi 2. generacije – Časovnica uvedbe


 

Poskrbite za pravočasno zamenjavo tahografov – Časovnica za uvedbo

Podjetja, ki izvajajo mednarodne cestne prevoze, morajo do konca leta zamenjati analogni ali digitalni tahograf  s pametnim tahografom, ki ima vgrajene dodatne funkcije – tako imenovani pametni tahografi druge generacije.

Obveznost zamenjave izhaja iz evropskih uredb, zato odpade kakršnakoli verjetnost, da bo prišlo do spremembe predpisanih rokov za obvezno zamenjavo tahografov pri izvajanju mednarodnih prevozov oseb in blaga. Nova različica pametnega tahografa druge generacije, ki ima vgrajene dodatne funkcije, je tako uvedena z Izvedbeno uredbo (EU) 2016/799, ki je bila nazadnje dopolnjena z Izvedbeno Uredbo Komisije (EU) 2021/1228, ki se uporablja od 21. avgusta 2023.

Na osnovi 3. člena Uredbe (ES) št 165/2014 je potrebno pri izvajanju mednarodnih prevozov potnikov in blaga zamenjati tahografe in sicer:

  • analogni in digitalni tahograf najkasneje do 31. 12. 2024. Obvezna uporaba pametnega tahografa druge generacije od 1. 1. 2025 dalje;
  • pametni tahograf prve generacije najkasneje do 18. 8. 2025. Obvezna uporaba pametnega tahografa druge generacije od 19. 8. 2025 dalje.

Uredbe določajo tudi, da je potrebno v primeru okvare pametnega tahografa obvezno zamenjati tahograf s pametnim tahografom druge generacije, ne glede na to, kakšen prevoz se opravlja s tem vozilom.

Poziv, da prevozna podjetja, ki opravljajo mednarodne prevoze, poskrbijo za pravočasno zamenjavo tahografov do konca leta 2024.

Zamenjavo tahografa lahko izvedete v pooblaščeni delavnici za tahografe. Kakršnekoli vgradnje tahografov izven pooblaščenih delavnic niso dovoljene (so prepovedane). Pri zamenjavi tahografa vam bo pooblaščena tahografska delavnica izvedla tudi prepis podatkov iz obstoječega tahografa. S tem prepisom podatkov iz tahografa boste imeli urejene tudi evidence o izrabi delovnega časa voznika.

Obenem prav tako opozarjamo, da tuje delavnice nimajo odobritve ministrstva za izvajanje postopkov vgradnje, preverjanja, kontrole in popravila zapisovalne opreme na območju Republike Slovenije. Inšpektorat Republike Slovenije za infrastrukturo bo v tem letu okrepil nadzor na terenu z namenom, da se zaznajo in odpravijo morebitne kršitve ZDCOPMD, ki iz tega izvirajo: nepooblaščena vgraditev tahografa (39. člen), izvajanje postopkov iz 11. člena ZDCOPMD brez odobritve ministrstva (39.a člen).

Skladno z navedenim opozarjamo, da z vozili opremljenimi z analognim ali digitalnim tahografom, od 1. januarja 2025 ne bo več mogoče opravljati mednarodnih prevozov oseb ali blaga.

Časovnica za uvedbo pametnega tahografa druge generacij

  • 21. avgust 2023

Od 21. avgusta 2023 morajo biti vsa novo registrirana vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone opremljena s pametnim tahografom druge generacije.

  • 31. december 2024

Do konca leta 2024 je obvezna zamenjava starih analognih in digitalnih tahografov s pametnimi tahografi druge generacije v vseh vozilih z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, če se ta uporabljajo v mednarodnem transportu. Izjema so pametni tahografi prve generacije.

  • 21. avgust 2025

Obvezna je zamenjava pametnih tahografov prve generacije s pametnimi tahografi druge generacije do 21. avgusta 2025 v vseh vozilih z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, če se ta uporabljajo v mednarodnem transportu.

  • 1. julij 2026

Novo registrirana gospodarska vozila z največjo dovoljeno maso med 2,5 in 3,5 tone, ki se uporabljajo v mednarodnem transportu (prevoz blaga), morajo biti od 1. julija 2026 opremljena s pametnim tahografom druge generacije.

 

Vir: gov.si

 

Članek sem pripravila: Urška Živko, svetovalka SPOT svetovanje Podravje.

Objavljeno dne, 28.3.2024

»Članek je pripravljen v sklopu aktivnosti SPOT svetovanje Podravje. Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.«

Članki, ki jih najdete na tej spletni strani so bili pripravljeni na podlagi različnih virov, veljavnih v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtorji in SPOT svetovanje Podravje ne odgovarjajo za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.


ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor