OOZ Maribor

Spremembe davčne zakonodaje potrjene na Vladi RS

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je poslance DZ RS danes ponovno pozvala, naj ne sprejmejo predloga sprememb obdavčitve normirancev v noveli Zakona o dohodnini. O spremembah bodo namreč odločali poslanci DZ na jutrišnji plenarni seji. OZS ocenjuje, da bi predlagane spremembe obdavčitve normirancev prizadele zlasti izumirajoče obrtne poklice, povečalo se bo delo na črno, država pa bo posledično pobrala manj davkov.

V OZS se strinjamo, da je potrebno sistem normirancev prenoviti, pa vendar se je prenove potrebno lotiti preudarno, z analizami in preučitvijo učinkov sprememb tako na davčne zavezance kot tudi davčno blagajno. Predvsem pa je potrebno zavezancem omogočiti, da se s spremembo davčne zakonodaje pravočasno seznanijo in se nanjo ustrezno pripravijo.

Ocenjujemo, da bomo s predlaganimi spremembami sistema normirancev dodatno ogrozili izumirajoče obrtne poklice (čevljarji, šivilje, rokodelci itd.), ki ugotavljajo davčno osnovo na osnovi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, predvsem zaradi administrativnih poenostavitev. Predlagan sistem obdavčitve normirancev je po oceni OZS tudi napačno zastavljen, saj obdavčitve podjetnika ni moč primerjati z obdavčitvijo plače zaposlenega. Samostojni podjetniki namreč niso upravičeni do pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja in se tudi ne vštevajo v davčno osnovo zavezanca (regres, poslovna uspešnost, odpravnina, potni stroški, malica, pravica do nadomestila v času prvih dvajset dni bolniške itd.).

Ministrstvo za finance vseskozi poudarja, da se bo v prihodnjem letu lotilo celovite prenove davčnega sistema. Zato ne razumemo, zakaj je potrebno s tako pomembno zadevo hiteti in davčne zavezance, nenazadnje pa tudi finančno upravo, s prenagljenimi odločitvami spravljati v neugoden položaj.

Vir:  OZS

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

12-06-2024

SPOT svetovanje Podravje, Pobreška 20

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor