OOZ Maribor

Tudi frizerji in kozmetiki za bolj življenjske pogoje dela

Frizerji in kozmetiki, združeni v sekcijah pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, opozarjajo na neživljenjske in nesmiselne pogoje dela. Zato so vlado pozvali, da nemudoma odpravi pogoj  30 m2 na stranko ter dovoli sočasno izvajanje storitev za člane istega gospodinjstva. Tako se bodo na delovna mesta končno vrnili številni frizerji in kozmetiki, ki zaradi pogojev že več mesecev čakajo na delo doma.

Frizerski saloni so bili od začetka epidemije zaprti več kot tri mesece, kozmetični saloni in saloni za nego telesa pa celo več kot pet mesecev. Škoda podjetij zaradi omejitvenih pogojev v teh panogah je ogromna, marsikdo zato že razmišlja o zaprtju dejavnosti. Omejitveni ukrepi namreč ne dopuščajo poslovanja v »normalnem« obsegu.

Sekcija frizerjev in Sekcija kozmetikov pri OZS zato želita, da se takoj odpravi pogoj 30 m2 na stranko ter dovoli sočasno izvajanje storitev za člane istega gospodinjstva. Zaradi omejitev je velika večina zaposlenih še vedno na čakanju na delo doma, delodajalci pa morajo zaposlenim kriti nadomestilo plače oz. bruto II. Nedelo v salonih pa povzroča še več dela na črno po domovih, kjer se ne upošteva zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s Covid-19.

V manjših salonih, kjer je več različnih samostojnih podjetnikov, ne morejo normalno opravljati dejavnosti, saj je v salonu lahko le ena stranka, drugi samostojni podjetnik mora tako ostati doma. Ob tem v sekciji poudarjajo, da je higienska praksa v frizerskih, kozmetičnih in drugih salonih za nego telesa že ves čas, tudi pred epidemijo, na zelo visokem nivoju.

V Sloveniji najstrožji pogoji dela

Sekciji predlagata, da se za storitve higienske nege kvadratura zmanjša na 10 m2 na stranko oziroma na dva metra razdalje med strankami. Omejitev 30 m2 na stranko je neživljenjska in ni primerljiva s sosednjimi državami. V  Avstriji denimo velja omejitev 10 m2 na stranko, na Češkem 15 m2, v Franciji 8 m, na Hrvaškem je obvezna razdalja 1,5 metra med strankami, v Italiji pa en meter med strankami in en meter med posameznimi delovnimi mesti.

Vir: OZS


»Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.«

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

28-08-2024

Pomurski sejem d.o.o., Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona

27-08-2024

ALEJA - Nakupovalna destinacija Ljubljana Šiška, Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor