OOZ Maribor

V okviru 18. sejma Energetika – tradicionalno državno prvenstvo dijakov instalaterjev-energetikov strojnih instalacij

tekmovanje 221

Najboljša mlada instalaterja strojnih instalacij prihajata iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje

Dijaki osmih srednjih poklicnih šol, ki se izobražujejo za poklic instalater strojnih instalacij, so se danes v okviru 18. sejma Energetika pomerili na tradicionalnem državnem prvenstvu dijakov instalaterjev-energetikov strojnih instalacij. Petčlanska strokovna komisija obrtnikov, mojstrov strojnih instalacij pod vodstvom Janeza Šauperla je odločila, da sta se najbolje odrezala Enes Luković in Stanko Damjan pod mentorstvom Miroslava Romiha iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje.

Na drugo mesto se je uvrstila ekipa Šolskega centra Ptuj, Strojna šola, ki sta jo sestavljala dijaka Vid Sušek in Matjaž Cajnko, mentor pa jima je bil Branko Polanec. Tretje mesto pa sta osvojila Jan Metličar in Safet Ramić pod mentorstvom Stanislava Ozebka iz Tehniškega šolskega centra Maribor.

Janez Šauperl je ob razglasitvi rezultatov čestital vsem tekmovalcem, ki so po njegovih besedah zelo dobro opravili svoje naloge. Kot pravi, je znanje dijakov vsako leto boljše. »Za tri četrtine tekmovalcev bi bil osebno vesel, če bi pri meni doma izvedli inštalacije.« Predsednik SIEM Danilo Brdnik je izrazil veselje, da so na današnjem državnem tekmovanju imeli kar 80-odstotno udeležbo dijakov šol, ki izobražujejo za ta poklic. Če ne bi ena šola zamudila roka prijave, bi bila udeležba lahko celo 90-odstotna. Izvedbo državnega tekmovanja je označil za uspešno, še večji pa bo uspeh, ko bodo podmladek zaposlili v svojih delavnicah.

Dijaki so se pomerili v dveh nalogah, in sicer so morali priključiti dva radiatorja na sistem centralnega ogrevanja, v drugi nalogi pa so morala nastaviti količino splakovanja 4,5 litra na podometnem WC kotličku Geberits pomočjo mobilne aplikacije. Z njo so morali poiskati naročniško številko nadomestnega tesnila za odtočni ventil na spletnih straneh podjetja Geberit. Nato pa so morali po vrstnem redu najprej demontirati aktivirno tipko, dotočni ventil, odtočni ventil, nastaviti ustrezno količino splakovanja na odtočnem ventilu, vgraditi vse elemente nazaj v WC kotliček tako, da vzpostavijo začetno stanje.

Strokovna komisija je ocenjevala pravilnost teoretičnega dela naloge, natančnost izdelave izdelka,optimalno porabo časa,poraba materialov,ročne in motorične spretnosti, izvedbo določene naloge, čistočo in red na tekmovališču, upoštevanje predpisov iz varstva pri deluter končni izgled izdelka.Tekmovalci so za nagrado prejeli priznanja, pokal ter praktične nagrade glavnega pokrovitelja Geberit in pokroviteljev Herz, Seltron, Vaillant in Weishaupt.

Državno prvenstvo so skupaj pripravili Sekcija instalaterjev-energetikov Maribor, OOZ Maribor, Sekcija instalaterjev-energetikov OZS in Celjski sejem.

ZADNJE OBJAVE

DOGODKI IN VABILA

20-04-2024

Sodni stolp, Pristan 8, 2000 MARIBOR, Hotel Maribor, Glavni trg 8, 2000 MARIBOR

15-04-2024

OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 MARIBOR

Prijava na svetovanje

Za svetovanje z našimi referenti se morate obvezno prijaviti. Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo ter našli ustrezen termin.

E-novice OOZ Maribor

E-novice OOZ Maribor